Románia idei Oscar-nevezettje a Kínos kamatyolás, avagy dili-házipornó


Radu Jude Arany Medve-díjas filmje, a román–luxemburgi–cseh–horvát koprodukcióban készült Kínos kamatyolás, avagy dili-házipornó (Babardeală cu bucluc sau porno balamuc) képviseli idén Romániát a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenyben.

Így döntött az Országos Filmközpont igazgatótanácsa által felkért szakmai testület, amelynek tagjai idén Dana Duma, Victor Morozov, Irina Trocan, Cătălin Olaru és Laurențiu Damian voltak. 

Ez a harmadik, Radu Jude rendezte alkotás, amelyet Románia versenybe jelöl a 2015-ben bemutatott Aferim! és a 2018-as Bánom is, ha elítél az utókor (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) után.

„Emilia (Katia Pascariu), egy ünnepelt pedagógus azzal veri ki a biztosítékot az iskola vezetése és a szülők előtt, hogy van pofája nemi életet élni. Illetve még ezzel sem lenne semmi baj, csakhogy eme nemi élet mozgóképes bizonyítéka (egy inkább vicces-kínos mint izgalmas házipornó) a nyilvánosság elé kerül, ergo a pornót soha nem néző, szentéletű szülők is szemtanúi lesznek. Meg persze a porontyaik is. A főcím előtti, pár perces nyitójelenetet – ami bizony egy echte, kendőzetlen tizenyolcpluszos házipornó koitusszal meg mindennel, amit akartok – leszámítva nincs is semmi igazán botrányos a filmben azok számára, akik valamelyest ismerik a román rögvalóságot” – írtuk a filmről májusi mozibemutatója után. (Teljes kritika itt.)

A főbb szerepeket Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Dana Voicu, Axinte, Adrian Enache és Ilinca Hărnuţ alakítja; a film operatőre Marius Panduru, vágója Cătălin Cristuţiu, hangmestere Dana Bunescu, vezető producere Ada Solomon.

A 94. Oscar-gálát 2022. március 27-én rendezi meg az amerikai filmakadémia. A legjobb idegen nyelvű film mezőnyének 15 darabos rövidlistáját 2021. december 21-én teszik közzé, a jelöléseket pedig február 8-án fogják bejelenteni. Magyarországot idén a Post Mortem című horror képviseli a versenyben.
Kapcsolódó