Romániában megadóztatnák a streaming-csatornákat


A román kormány 4%-os adót vetne ki a filmeket és tévésorozatokat streamelő online felületekre, 3%-osat pedig a fizetős filmletöltést kínáló felületekre. A főképp a Netflixet és az HBO-t érintő törvénytervezetet a képviselőház szakbizottságai már jóváhagyták.

A tervezetet az Országos Filmközpont (CNC) kezdeményezte; ha a szenátus megszavazza, az új adóból befolyó összeg kiegészítheti a filmgyártási alapot – írja a HotNews.

A külföldi székhelyű szolgáltatók esetében csak a Románia területén befolyó bevételt adóznák meg. Ez nem vonatkozna azokra a szolgáltatókra, amelyek előző évi bevétele nem haladja meg a 65 000 eurót (lejben, a Nemzeti Bank árfolyama szerint kifejezve), vagy amelyeknek kevesebb előfizetője van, mint az országban szélessávú interneteléréssel rendelkezők 1%-a. Az Európai Audiovizuális Obszervatórium (European Audiovisual Observatory) adatai szerint Romániában nagyjából 1 160 000-en használnak ilyen típusú felületeket, közülük a három legnépszerűbb képezi a hazai piac 99%-át, így a filmgyártásra fordítható pénzalap kb. 38 millió lejjel nőne.

A javaslathoz mellékelt magyarázat szerint a filmalap összege a koronavírus-járvány lassításáért hozott megszorító intézkedések következtében jelentősen csökkent (mozik zártak be, szűkült a reklámpiac, így a szokásosnál kb. 35%-kal kevesebb összeg folyt be a filmalapba), és ez sürgős, törvényszintű megoldásért kiált.

Idén tavasszal Demeter András kulturális államtitkár hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a román produkciók valamelyik nagy streamingcsatornára felkerülve rengeteg nézőhöz eljutnak (mint a sokat díjazott colectiv az HBO-n), ennek nincs anyagi nyoma a hazai filmgyártásban – emlékeztet a maszol.ro. Az államtitkár szerint törvénymódosításra van szükség, mivel a jelenlegi törvény nagyon „szelíd”, nem írja elő, hogy mi történik, ha a hozzájárulók (köztük tévécsatornák, filmforgalmazók, szerencsejáték-üzemeltetők) nem tesznek eleget a kötelezettségüknek, és nem folyósítanak semmit a filmalaphoz. Tavaly annyira kevés pénz folyt be az alapba, hogy nem gyűlt össze a pályázatok kiírásához szükséges 20 millió eurónyi összeg, ezért az Országos Filmközpont 2020-ban egyetlen pályázatot sem hirdetett meg.


Címkék

Kapcsolódó