Romániai erdőtolvajokról forgatott a Netflix stábja


Amerikai újságírók a romániai illegális fakitermelésről forgattak riportot a Netflix Broken című minisorozatához, amely a nagyipar okozta környezeti károkkal foglalkozik. A sorozatot november 27-től teszi közzé az online tartalomszolgáltató.

A riportban arról lesz szó, hogy a Domogled-Cserna Nemzeti Park és a Retyezát Nemzeti Park erdőiből hogyan termelik ki illegálisan a fát, hogy aztán rossz minőségű bútor formájában adják el világszerte, írja az Adevarul.ro. Az újságírók Gabriel Păun bánsági környezetvédő aktivistát szólaltatták meg, aki elvitte őket a veszélyeztetett erdőkbe.

Az aktivista drámai forgatásról számolt be: a Domogled-Cserna Nemzeti Parkban azokkal az illegális fakitermelőkkel találkoztak, akiket Păun három hónappal azelőtt feljelentett a rendőrségen, és felismerve őt, megpróbálták megakadályozni a stáb munkáját, az életüket is veszélyeztetve. Két óriási fatörzzsel torlaszolták el az utat, és szándékosan úgy vágtak ki újabb fákat, hogy az autójukra zuhanjanak. Végül senki nem sérült meg, de alaposan megijedtek, számol be az online lap.

Az Adevarul.ro emlékeztet: a Recorder oknyomozó újságírói kiderítették, hogy Romániában évente 20 millió köbméter fa tűnik el az erdőkből illegálisan, több mint a kivágásra engedélyezett országos famennyiség.Kapcsolódó