Rövidfilm-válogatással bővül a Szemrevaló Filmfesztivál


Szeptember 27. és október 7. között rendezik meg a budapesti Művész moziban, illetve szegedi, pécsi és debreceni helyszíneken a német nyelvű filmeket szemléző Szemrevaló | Sehenswert Filmfesztivált.

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvényén 5 tematikus blokkban 17 filmet vetítenek, melyek elsősorban társadalmi és lélektani kérdésekkel foglalkoznak, de vígjáték, romantikus roadmovie, gengszterfilm és több dokumentumfilm is lesz a kínálatban. Idén először egy rövidfilm-válogatás is gazdagítja a programot, melyben a 71 éves Jane Birkin is feltűnik majd.

Szeptember 27-én a nagysikerű Az állam Fritz Bauer ellen (Der Staat gegen Fritz Bauer) című film rendezőjének új alkotása nyitja az idei Szemrevalót, az idei Müncheni Filmfesztiválon Békedíjjal és rendezői díjjal méltatott, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom (Das schweigende Klassenzimmer), melyben két NDK-s gimnazista srác tudomást szerez az ’56-os magyar forradalomról, s ráveszik az egész osztályt, hogy egyperces néma csenddel fejezzék ki szolidaritásukat a magyar szabadságharcosok iránt. Az ügy a Stasi fülébe jut, és komoly vihart kavar.

Das schweigende Klassenzimmer

A filmnapok egyik különösen megindító alkotása az osztrák rendező, Adrian Goiginger saját gyerekkori élményein alapuló A lehetséges világok legjobbika (Die beste aller Welten) című filmje, mely a hétéves Adrian és kábítószerfüggő anyja, Helga közötti bensőséges kapcsolatról szól. Többek között látható lesz Petra Biondina Volpe A nőkért (Die göttliche Ordnung) című alkotása, mely Nora, a fiatal háztartásbeli feleség történetén keresztül a svájci nők szavazati jogáért indított mozgalom alakulását mutatja be. A film a tavalyi Svájci Filmdíjak közül megkapta a legjobb forgatókönyv, a legjobb színésznő és a legjobb mellékszereplő díját is.

Die göttliche Ordnung

Igazi csemegének ígérkezik a vizualitásában mesteri Mademoiselle Paradis című osztrák-német film. A számos díjat nyert alkotás Maria Theresia von Paradis életét tárja a néző elé, aki korának Mozarthoz hasonló zeneszerző-zongorista csodagyereke volt. Szuggesztív erejű képeivel vonja hatása alá a nézőt a Kékről álmodom (Blue My Mind) című svájci film, mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját is. A coming- of-age, a dráma és a fantasy műfaját ötvöző moziban a 15 éves Mia sorsdöntő metamorfózis előtt áll, amely egész eddigi létét megkérdőjelezi.

Christian Petzold legújabb filmjét is ezen a fesztiválon nézheti meg először a magyarországi közönség. A Tranzit (Transit) a 40-es évek elején játszódik. A fiatal, német Georgnak csak kivételes szerencsével sikerül elkerülnie, hogy Párizsban letartóztassák. Dél-Franciaország felé menekül, s közben felveszi egy nemrég elhalálozott író, Weidel identitását.

Transit

A nagyjátékfilmek mellett a hagyományoknak megfelelően dokumentumfilmeket is vetítenek a Szemrevalón. A német Hitlers Hollywood című filmből megtudjuk, hogy Hitler uralma alatt kereken 1000 játékfilmet forgattak Németországban. A filmekkel a közönség álmait és érzéseit akarták kiszolgálni és egyúttal manipulálni.
A program további részleteiről, valamint a vetítések utáni beszélgetésekről és közönségtalálkozókról a továbbiakban tájékoztatnak a szervezők.

(közlemény)Kapcsolódó