Sapientiás diákfilmek is versenyeznek a bukaresti CineMAiubit fesztiválon


December 3. és 7. között szervezik meg Bukarestben a 23. CineMAiubit Nemzetközi Diákfilmfesztivált, azt a nagy hagyománnyal rendelkező szemlét, ahol a román újhullám nagy nevei is bemutatták korai alkotásaikat. A hazai filmek versenyében több kolozsvári vizsgafilm is indul.

A Pál-Alpár Benő A Szűz Mária titkos művelet című kisfilmje, Farkas Boglárka Amit nem vettünk észre című alkotása és Csapó Huba Gyimesek ritmusa című kisfilmje indul a romániai filmek mezőnyében.

A nemzetközi versenyben is lesz magyar alkotás: Dávid Attila Jakab című 15 percese a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült.

A fesztivált 1996 óta szervezi meg a bukaresti I.L.Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem (UNATC), a Cinemaiubit Alapítvánnyal közösen, az Országos Filmközpont, a Román Filmművészek Szövetsége (UCIN) és az audiovizuális művek szerzői jogaival foglalkozó DACIN SARA támogatásával. A filmekről döntő zsűri tagja Iulia Lumânare színésznő, Cătălin Mitulescu és Ioana Grigore rendezők, Corina Stavilă vágó, Vivi Drăgan Vasile operatőr, valamint Pavel Azap és Laurențiu Bratan filmkritikusok.Kapcsolódó