Enyedi Ildikó karanténfilmet készít


A Thesszaloniki Filmfesztivál felkérését többek közt Radu Jude is elfogadta. A Spaces nevű projekt híres rendezők otthon forgatott, legtöbb 3 perces rövidfilmjeinek füzére lesz.

Nagyjából egyidőben azzal, hogy Timur Bekmambetov amatőrfilmeket kezdett gyűjteni egy fajta koronavírus-antológiafilmhez, a Thesszaloniki Filmfesztivál is elindított egy hasonló projektet, azúttal profi filmesek megszólításával. A szervezők felkérésére mostanig 14 rendező bólintott rá, Enyedi Ildikó és Radu Jude mellett pl. a kínai Jia Zhangke, a holland Nanouk Leopold vagy a kanadai függetlenfilmes Denis Côté, de a listán spanyol, argentin, katalán, palesztin, amerikai és izraeli filmesek neve is szerepel.

A filmesek célja a koronavírus-világjárvány miatt beállt helyzet személyes hangú bemutatása. Mindannyian a saját otthonukban fognak forgatni, a velük egy fedél alatt élő emberekkel (és házikedvenceikkel). A kültéri események az otthonukhoz tartozó teraszon, balkonon, kertben vagy lépcsőházban játszódhatnak. Az így készülő alkotásokat a fesztivál fogja majd közzétenni a saját YouTube-csatornáján, április folyamán.

Ez a Spaces nevű projekt második „fejezete” lesz: az elsőre nyolc görög alkotót (Rinio Dragasaki, Marianna Economou, Giorgos Georgopoulos, Zacharias Mavroeidis, Minos Nikolakakis, Stavros Pamballis, Stavros Psillakis, Syllas Tzoumerkas) kértek fel. Az eredmény megnézhető alább:Kapcsolódó