Spanyol dráma nyerte a San Sebastian-i filmfesztivál fődíját


A spanyol Isaki Lacuesta drámai alkotása, az Entre dos aguas című film nyerte el a 66. San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót.

A roma testvérpárról szóló mozi „hiperrealista” módon mutatja be egy börtönből szabadult fiatal társadalmi beilleszkedésének nehézségeit.
Isaki Lacuesta már második alkalommal nyerte el a fesztivál fődíját, először 2011-ben díjazták Los pasos dobles című filmjéért. A fesztivál történetében ő a hatodik rendező, akinek ez sikerül.

Entre dos aguas

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Kagyló-díjat az argentin Benjamin Naishtat vihette haza. Rojo című filmje az 1976-os katonai puccs előtt játszódik Argentínában, a hangsúlyt a diktatúra alatti civil bűnrészességre helyezve.

Az alkotásban főszerepet játszó Darío Grandinetti kapta a legjobb férfi színészi alakításért járó elismerést, és kitüntették a film operatőrét, Pedro Soterót is.

A norvég Pia Tjelta lett a legjobb színésznő a svéd Tuva Novotny rendezte Blind Spot című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb forgatókönyvért járó elismeréssel a skót Paul Lavertyt jutalmazták, az általa írt Yuli című film a legendás kubai balett táncos, Carlos Acosta életét dolgozta fel.

A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne, többszörös Oscar-díjas amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer volt. Nevéhez olyan filmek fűződnek mint a Schmidt története (About Schmidt), a Kerülőutak (Sideways) , az Utódok (The Descendants) vagy a Nebraska.

Az észak-spanyolországi tengerparti San Sebastianban az elmúlt kilenc napban olyan világsztárok vonultak fel a vörös szőnyegen mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesültek.

A szeptember 21. és 29. között megszervezett 66. San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjainak listája itt olvasható.

(MTI)Kapcsolódó