Spanyol és angol fődíj született a szolnoki Alexandre Trauner Art/Filmfesztiválon


A látványtervezők közül a Spanyolország királynőjét (La reina de España) jegyző Juan Pedro de Gaspart, a képzőművészeti filmek kategóriájában pedig Martin Cooper angol rendező A lélek nyomai (Traces of the Soul) című filmjét díjazták szombaton a szolnoki Alexander Trauner Art/Filmfesztiválon.

Mint Demeter István fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta, a filmmustrán öt nap alatt több mint 100 vetítést tartottak. Ezek közül 10 film az idén először meghirdetett európai nagyjátékfilmes versenyprogramban került vászonra, 82 alkotást a képzőművészeti filmes versenyprogram részeként vetítettek, míg 23 film szerepelt a bemutató jellegű panoráma programban.

A nagyjátékfilmes verseny zsűrijének döntése szerint a kategóriában a második díjat a November című észt film látványtervezőji, Matis Mäestu és Jaagup Roomet kapták.

A harmadik díjat Patrick Dechesne és Alan-Pascal Housiaux érdemelte ki a Királyi játszmák (L’échange des princesses) című francia történelmi drámáért. A zsűri különdíjában részesült az Örök tél című magyar történelmi dráma két látványtervezője: Nánássy Zsolt és Horváth Viktória.

A képzőművészeti filmek kategóriájában a második díjon két magyar rendező osztozott, Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című filmjéért, Horváth Mária pedig a Cigánymesék: Hogyan lett az ember című alkotásért. A kategória harmadik díját a lengyel Jaroslaw Migon Egy néző naplója (Diary of a Beholder) című filmjének ítélték oda. A Magyar Művészeti Akadémia különdíjában Sulyok Gabriella Üzenet című filmje részesült.

A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő fesztivál zárónapján, vasárnap a két kategória első három helyezett filmjét ismét levetítik a nézőknek.

(MTI)Kapcsolódó