Spike Lee lesz idén a zsűrielnök Cannes-ban


A versenyválogatást és a zsűri további összetételét ugyan csak június elején tervezik közölni, a Cannes-i Fesztivál zsűrielnökének kiléte már ismert: Spike Lee elfogadta a fesztivál meghívását, ezzel ő lesz az első fekete zsűrielnök a rendezvény történetében.

A Cannes-i Fesztivál a szokásosnál későbbre beütemezett 74. kiadását 2021. július 6. és 17. között szervezik meg. Az amerikai rendező-aktivistát már tavaly is felkérték a zsűrielnöki tisztségre, sőt, Lee tavaly Az 5 bajtárs (The 5 Bloods) című, legfrissebb filmjét is bemutatta volna a Riviérán (azóta egy tévésorozata is elkészült), és a film versenyen kívüli vetítésével a Netflix visszatérhetett volna a fesztivál válogatásába, csakhogy a világjárvány miatt a szervezők lefújták a rendezvényt – emlékeztet a Variety.

Spike Lee több filmjének is Cannes-ban volt az ősbemutatója (a Csuklyások – BlacKkKlansmané 2018-ban, a Szemet szemért / Do the Right Thing 1989-ben, és legelső filmje, a Nola Darling / She’s Gotta Have It 1986-ban).Címkék

Kapcsolódó