Spike Lee vezeti a cannes-i zsűrit


Spike Lee lesz a cannes-i filmfesztivál zsűrielnöke. A brooklyni filmrendező az 1980-as évek óta visszajáró vendége a fesztiválnak, Csuklyások – BlacKkKlansman (BlacKkKlansman) című filmje 2018-ban nyerte el a zsűri nagydíját.

„A cannes-i filmfesztivál – amellett, hogy a világ legfontosabb filmfesztiválja –, hatalmas hatással volt a karriereremre. Cannes mondhatni meghatározta, hogy kivé lettem a filmművészetben” – idézi Spike Lee nyilatkozatát a Variety. A filmrendező sok fiatal filmest is ide irányított, például Ladj Ly-t, aki Les Misérables című filmjével versenyzett Cannes-ban, és a legjobb nemzetközi film kategóriájában Oscar-díjra jelölték.

A cannes-i filmfesztivál elnöke, Pierre Lescure és igazgatója, Thierry Frémaux közös közleményt adott ki, miszerint Spike Lee nézőpontja értékesebb, mint valaha. „Cannes természetes élőhelye és globális hangszórója mindazoknak, akik újraélesztik az elméket, és megkérdőjelezik az álláspontjainkat, megrögzött gondolatainkat. Lee lobogó személyisége biztosan felrázza az állóvizet” – írták.

A 73. cannes-i filmfesztivált május 12. és 23. között szervezik meg, a versenyfilmeket és a zsűri összetételét április közepén teszik közzé.

Spike Lee a zsűri élén Alejandro G. Iñárritut követi, akinek a vezetésével Bong Joon-ho Élősködők (Gisaengchung) című filmjének ítélték az Arany Pálmát a fesztivál döntnökei. A dél-koreai filmet hat Oscar-díjra jelölték.

(Variety)Kapcsolódó