Sportfilmeket vetítenek Budapesten


Július 15-21. között ismert sportolók és sportrajongó szakemberek beszélgetnek a közelmúlt érdekesebb sportfilmjeiről az Art+ Cinemában az 1. Budapesti Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon.

A Magyarországon páratlan kezdeményezés a sportfilmekre szeretné ráirányítani a figyelmet, olyan neves sportolók segítségével, mint Erdei Zsolt, Temesvári Andrea, vagy Vass Dóra. A programba kerülő hat egészestés dokumentumfilm és hét játékfilm különböző sportágakról szól, közülük több alkotás Magyarországon most látható először. A dokumentumfilmek után minden alkalommal ismert sportolók, sportszakemberek beszélnek a látottakról, továbbá közönségtalálkozón lehet részt venni a legújabb magyar focis vígjáték, a Becsúszó szerelem kapcsán. Valamennyi film magyar feliratos lesz. Az esemény fővédnöke Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

A programba kerülő hat dokumentumfilm közül az elsőben, július 15-én, csütörtökön 19 órától a női teniszé a főszerep. Az Athéné fonákja – A női tenisz nyomában (Unraveling Athena) a női teniszbajnokok sikerhez vezető útjáról szól, s megszólal benne mások mellett Serena Williams, Martina Hingis, Billie Jean King, Martina Navratilova és Chris Evert. A vetítést követően Temesvári Andrea páros Grand Slam-győztes, korábbi világranglista hetedik teniszező emeli az est színvonalát.

Július 16-án pénteken 19 órától a program egyik legizgalmasabb darabja, a Maradona következik. Asif Kapadia az Oscar-díjas Amy – Az Amy Winehouse-sztori után a focifenomén Diego Maradonáról készített dokumentumfilmet, s rengeteg, korábban nem látott archív felvételen mutatja be a nyolcvanas évek ikonját a Napoli-évektől a vébécímig. A vetítést követően egy meglepetésvendég beszél majd Maradonáról.

Július 17-én, szombaton 19 órától a Puszta ököllel (Knuckle) a kesztyű nélküli ökölharc évszázados hagyományaiba enged betekintést. A vetítés után Erdei Zsolt, olimpiai bronzérmes, két súlycsoportban is profi világbajnok ökölvívó lesz a fesztivál vendége.

Július 18-án, vasárnap 19 órai kezdettel a Túl minden határon (Over the Limit) lesz látható, mely az olimpiai bajnok ritmikus gimnasztikázó Margarita Mamunról szól. A film után Vass Dóra, 38-szoros magyar bajnok ritmikus gimnasztikázó beszél a sportágról és annak olimpiai bajnokáról.

Július 19-én hétfőn 19 órától a Zlatan című dokumentumfilm Zlatan Ibrahimovic életét mutatja be, s a sztárrá válása mellett a Zlatan-jelenségről is szó esik. A vetítést követően egy meglepetésvendég beszél majd Ibrahimovicról.

Július 20-án, kedden 19 órakor a Munkáskupa (The Workers Cup) lesz műsoron. A dokumentumfilm a 2022-es katari világbajnokság helyszíneit építő munkásokról szól, akiknek az építtető cég az embertelen körülményeket enyhítendő, egy Munkáskupa bajnokságot szervez. A vetítést követően a vendég Skardelli György, Kossuth-díjas építész, a Puskás Aréna vezető tervezője lesz.


A filmfesztivál július 21-én, szerdán 19 órai kezdettel a Becsúszó szerelemmel zárul. A focihuligánokról szóló új magyar vígjáték országos premierje egybeesik a fesztiválvetítésével, a közönségtalálkozóval egybekötött előadást követően Thuróczy Szabolcs, színész, focidrukkert, a film szereplőjét kérdezheti a közönség.

A beszélgetésekkel egybekötött filmvetítések mellett az elmúlt évek legjobb, sporttal foglalkozó játékfilmjeiből is látható lesz egy válogatás. Ismét műsorra került az Oscar-díjas Én, Tonya (I, Tonya), amely Tonya Harding műkorcsolyázó életéről szól. A Borg/McEnroe a teniszvilág nagy rivalizálását, Björn Borg és John McEnroe összecsapását eleveníti fel. A Pelé az immár 80 éves focilegenda élete előtt tiszteleg. A Szabadúszók (Le grand bain) szinkronúszásról, a Meztelen befutó (Flitzer/Streaker) illegális fogadásokról, A hűséges (Le fidèle/Racer and the Jailbird) bankrablókról és autóversenyzőkről szól.

A filmfesztiválon a Lugosi-terem vetítéseire a jegyár 900 forint, a Kertész-terem vetítéseire 600 forint lesz. A jegyelővétel július 6-án kedden kezdődik az Art+ Cinema mozi pénztárában, interneten pedig a https://www.facebook.com/artpluszcinema weboldalon. A mozi https://www.artpluszcinema.hu oldalán július 6-tól lehetséges az online jegyvásárlás. A részletes programfüzet itt tekinthető meg.

(sajtóközlemény)Kapcsolódó