Szabadtéri filmfesztivál lesz idén a TIFF


Több mint tíz szabadtéri helyszínen fog vetíteni az idei, járványhelyzethez igazított Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. A központi magyar iskolák udvarán is nézhetünk majd filmet.

A visszatérő fesztiválozók számára nem újdonság a szabadtéri vetítés TIFF-es élménye, ám idén a fesztivál kizárólag szabadtéri helyszíneken fog zajlani. Az öt, már bejáratott szabadtéri TIFF-mozihoz (főtér, a kolozsvári Szépművészeti Múzeum, azaz a Bánffy-palota udvara, a Iulius Park, a bonchidai Bánffy-kastély és a magyarfenesi Arkhai Sculpture Park) most főleg központi tanintézmények – a Báthory István, az Apáczai Csere János, a János Zsigmond és a George Coșbuc líceumok, valamint a Mezőgazdaság-tudományi és Állategészségügyi Egyetem – udvarai csatlakoznak. Lesznek még vetítések a Hójában, a Népművészeti Múzeum előtt, és a Transilvania telepen is.

Minden helyszínen különválasztják az érkező és az épp távozó nézőket, akiket jól látható jelzések és stábtagok fognak útbaigazítani a be- vagy a kijárat felé. Belépéskor szkennelni fogják a jegyeket, és érintésmentes lázmérővel testhőmérsékletet mérnek (nem engedik be a vetítés helyszínére azokat, akiknek 37,3°C-nál magasabb a testhőmérsékletük, légúti panaszokban szenvednek – köhögnek, tüsszögnek vagy folyik az orruk – vagy megtagadják a lázmérést). Kötelező lesz a maszkviselés, és a 1,5 méteres személyek közötti távolság betartása, a nézőteret is ennek megfelelően rendezik be: legfeljebb két széket tesznek majd egymás mellé, s ezeket minden vetítés után fertőtleníteni fogják.

A jegyeket július 21-ével kezdődően, online lehet megvásárolni a tiff.eventbook.ro oldalon és a fesztivál hivatalos appja segítségével (ez elérhető a Google Playből és az App Store-ból is). Fizikai belépők megvásárlására csak egyetlen helyszínen, a főtéren lesz lehetőség, mindenkit online jegyváltásra biztatnak.

Idén kétféle jegyet lehet majd igényelni vetítésenként: az egy személyes 20 lejbe kerül, a két személyre érvényes pedig 35 lejbe. A nyitógála és a különleges vetítések jegyára 30 lej, a főtéri zárógálára 50 lejért lehet belépni (ez egy-egy főre lesz érvényes). A helyek száma korlátozott. A törvény ugyan engedélyezi max. 500 fő belépését egy szabadtéri rendezvényre, de ezt a létszámot a TIFF-es helyszínek nagyrésze helyszűke miatt nem tudja befogadni.

A 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál július 31-én kezdődik a La belle époque című francia vígjáték főtéri vetítésével. Mivel az erre szóló összes jegy elkelt már, a filmnek lesz párhuzamos vetítése két másik helyszínen is, és a jegyeket is hamarosan elérhetővé teszik – ígéri a szervezők közleménye. Az indulás után tíz napon át több mint 130 film várja majd a fesztiválozni vágyókat este 21:30-tól, és néhány helyszín esetében már 19 órától. A legkisebbek vasárnap reggel 10 órától nézhetnek EducaTIFF-filmet a Bánffy-palota udvarán.
Kapcsolódó