Szabó István életműdíjának újraértékelésére kéri a kormányt Schmidt Mária


A kormánybiztos nyílt levélben tiltakozik Szabó István filmrendező életműdíja ellen, „megdöbbenését és felháborodását” Szabó úgynökmúltjára hivatkozva indokolja.

Január végén jelent meg a hír, miszerint Szabó István Zárójelentés című filmje nyitja az idei, február 26. és 29. között a Corvin moziban zajló Magyar Mozgókép Szemlét, a rendező pedig február 28-án életműdíjat kap – erre reagált ma reggel Schmidt Mária.

A Facebookon közzétett nyílt levél címzettje Kásler Miklós miniszter, Fekete Péter államtitkár, Káel Csaba kormánybiztos és L. Simon László képviselő. Schmidt Mária kifejti: „Köztudott, hogy Szabó István a Kádár-rendszer besúgója volt, akinek ügynökmúltját már 14 évvel ezelőtt, 2006 januárjában leleplezte a magyar sajtó és elsők között dokumentálta Gervai András. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában az M-19593-as munkadossziéban fellelhető iratok egyértelmű bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy Szabó István ügynöki tevékenysége során számos terhelő adattal segítette az 1956 utáni kádári megtorlást. »Képesi Endre« fedőnéven jelentett szóban és írásban 1957–1963-ig, a belső reakció elhárításával foglalkozó II/5-ös osztálynak.” A megfigyeltek között volt Bárdy György, Básti Lajos, Gábor Pál, Jancsó Miklós, Kézdi-Kovács Zsolt, Mécs Károly, Gyöngyössy Imre és Törőcsik Mari, illetve a Máriássy Félix-vezette főiskolai osztály hallgatói is, akikről Schmidt szerint „Szabó lankadatlan szorgalommal és elkötelezetten” írta jelentéseit. „Ezek a (fel)jelentések abban az időben készültek, amikor a kádári diktatúra teljes erejével az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése utáni megtorlásokra összpontosított. Az akasztások és bebörtönzések mindennaposak voltak. 1963-ban Szabó megírja, 1964-ben pedig – 26 évesen – leforgatja, leforgathatja, élete első játékfilmjét, az Álmodozások korát. Ezt követően egyik filmjét követte a másik.”

Schmidt Mária arra kéri levele címzettjeit, hogy „tisztázzák a kulturális kormányzat állaspontját a tervezett életműdíjjal kapcsolatban! Nyugtassanak meg, hogy a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása, és mentegetése”, illetve „hogy ne egy leleplezett kommunista besúgó életét állítsuk 2020-ban hazánk nyilvánossága és gyermekeink, unokáink elé példaképként. Ez a díj ugyanis egy egész életutat tervez elismerni”. A kormánybiztos szerint ugyanis „Ez az életműdíj megsérti mindazokat, akik a diktatúra alatt is megőrizték tisztességüket és nem szegődtek a hóhérok szolgálatába”.

Szabó István az egyike annak az öt művésznek, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület idén életműdíjjal méltatja. Szabó István rendezői pályájáról itt írtunk.Címkék

Kapcsolódó