Szabó István előtt tiszteleg az év végén a TIFF Unlimited


Három filmmel és egy mesterkurzus felvételeivel tiszteleg Szabó István filmrendező előtt a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál streaming-felülete, a TIFF Unlimited.

„Az év végéhez közeledve a filmtörténet egyik legnagyobb megbecsülésnek örvedő magyar rendezőjét ünnepeljük: Szabó Istvánt. 60 év alatt több mint 40 filmet rendezett, közülük több is látványos utat futott be. Három, sokszorosan díjazott filmje bekerül a minikollekcióba, amelyet az unlimited.tiff.ro-n neki szentelünk: Bizalom (1980), Mephisto (1981) és a Redl ezredes (1985)” – jelentette be a TIFF Unlimited közleménye.

Mindhárom filmben közös – a témáján kívül, hiszen mindhárom az identitáskeresésről és a személyes döntések erejéről szól – az, hogy cannes-i vagy berlini díjazásuk után jelölést kaptak a legjobb külföldi film Oscar-díjára is, és a Mephisto el is nyerte a szobrocskát.

A három alkotson kívül egy mesterkurzus anyagát is visszanézhetővé teszik: Szabó István 2021-ben volt a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál vendége.

A Szabó István-fókusz már elérhető a TIFF Unlimited felületén.Kapcsolódó