Százegy éves kolozsvári némafilmek élednek újra Tóth Viktor szaxofonkíséretére


Két 1918-ban, Kolozsváron készült némafilm rekonstruálásán vehet részt a 19. Filmtettfeszt közönsége október 4-én, pénteken este hét órától a Művész moziban. A régi-új mozgóképeket Tóth Viktor többszörösen díjazott jazzszaxofonos zenei kíséretével, inzertekkel megtűzdelve élesztik újra abban a szecessziós teremben, ahol eredetileg is bemutatták őket.

Janovics Jenő kolozsvári filmgyárának produkcióiból – nemzetközi sikerük ellenére – alig négy őrződött meg szinte teljes állapotában. Szerencsés helyzetben van két további alkotás: a stúdió egykori dramaturgjának, Gyalui Jenőnek köszönhetően A kancsuka hazájában (1918) és A métely (1918) esetében több száz darab párkockás részlet maradt fenn a tekercsekből és számos jelenetfotó is túlélte az elmúlt évszázadot. Ezek segítségével, a forgatókönyvek és a korabeli sajtóanyagok alapján sikerült rekonstruálni a két filmet.

Az újraélesztett mozgóképeket Kolozsváron Tóth Viktor kíséri. A nemzetközi szinten elismert szaxonfonművészt, zeneszerzőt „virtuóz postbop-fenegyerekként” (Tóth Viktor Tercett) és a „spirituális muzsika különleges tolmácsaként” (az Arura Trióban) is emlegeti a szaksajtó, hét lemeze jelent meg, ezek közül többet az év jazzlemezének választottak Magyarországon.

Az Egyetem utca (Universității) 3. szám alatti kolozsvári Művész moziban szervezett zenés vetítés előtt felszólal Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatója, a két film történetéről, eltűnéséről és előkerüléséről, valamit újraélesztésük kihívásairól Zágoni Bálint beszél.

A 19. Filmtettfeszt október 2. és 6. között zajlik Kolozsváron, de további 14 helyszínen is megszervezik. A teljes program ide kattintva böngészhető.
Kapcsolódó