Szeptember 20-án kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál


Nulladik napot kapott a szegedi filmfesztivál, amelyre több száz filmet, köztük afrikai, ázsiai, dél-amerikai és szép számmal európai alkotásokat neveztek.

A versenyprogram és a kísérőprogramok időtartama – mint minden fesztiválon – a szegedi seregszemlén is limitált, ezért a fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy egy plusz napot iktatnak a programba, így valamennyi, arra érdemes rövid-, kísérleti és nagyjátékfilmet a nézők elé tudják tárni – közölték a szervezők. A külföldi filmek többségét nem forgalmazzák Magyarországon, így egyszeri, kivételes alkalommal lesznek láthatók a szegedi Belvárosi Moziban.

A magyar filmes blokkba az elmúlt pár év sikerfilmjei – Hab, Pesti balhé, A feltaláló, Hét kis véletlen – mellett premier előtti filmek is szép számmal bekerültek, köztük a Hasadék (r. Krasznahorkai Balázs) és a Legjobb tudomásom szerint (r. Lőrincz Nándor, Nagy Bálint).

Ugyancsak a nulladik napon lesznek megnézhetőek a pandémiás helyzetre reagáló karanténfilmek, pl. Oláh Kata és Csukás Sándor Zuniverzum című kisfilmje, továbbá a Belvárosi Mozi által télen meghirdetett karanténfilmes pályázat nyertes művei.

A Zsigmond Vilmos Filmfesztivál versenyprogramját szeptember 21. és 25. között, mintegy 1500 percben, 25 órányi vetítési időben nézheti meg a közönség. Versenybe szállt két 2019-es világsikerű film is, a dél-koreai Élősködők és a francia Portré a lángoló fiatal lányról, a magyar mezőnyt pedig többek között Hajdu Szabolcs Békeidő (operatőr Bántó Csaba), Felméri Cecília Spirál (operatőr Réder György), valamint a 2019-es fődíjas operatőr, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa című alkotások képviselik.Kapcsolódó