Szeptember végén tartják a 4. Budapesti Klasszikus Film Maratont


A Nemzeti Filmintézet idén szeptember 21. és 26. között rendezi meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont. A filmfesztivál hat napja alatt több fővárosi helyszínen, öt tematikus blokkban, több mint 70 frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség.

A nyáron először megszervezett Magyar Mozgókép Fesztiválon és a Ludwig Múzeumban 2021. november közepéig látható, Nagylátószög című magyar filmtörténeti kiállításon kívül a 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton is a magyar film 120 évét ünnepli. A megnyitót szeptember 21-én tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A gálán levetítik – az 1896-os Lumière-filmekből összeállított válogatásban – az első, Magyarországon készített filmfelvételeket; az első magyar film, A táncz születéséről készített animációs dokumentumfilmet, és Korda Sándor 1918-ban készült kultikus némafilmjének, Az aranyembernek a digitálisan restaurált (2K) változatát, a Farkas Bence zeneszerzésével és a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában készült zenei kísérettel.

A Klasszikus Film Maraton célja, hogy fókuszba állítsa a magyar film értékeit és bemutassa a magyar közönségnek az európai filmarchívumok kincseit. A Maraton idén öt blokkban – Hommage, Fókuszban, Magyarok Hollywoodban, Magyar szem, Nyitott archívumok – mutatja be a nagyközönségnek a frissen restaurált klasszikusokat és filmritkaságokat.

A Maraton Hommage nevű válogatása minden évben a nemrég elhunyt alkotók előtt tiszteleg. Idén Törőcsik Marira, Jankovics Marcellre, Tóth János kinematográfusra és Bertrand Tavernier francia filmrendezőre emlékeznek. A program három kerek alkotói évfordulót ünnepel: Jancsó Miklós (100), Huszárik Zoltán (90) és Mészáros Márta (90); rajtuk kívül Reisenbüchler Sándor és Halász János (John Halas), valamint az avantgárd Moholy-Nagy László életműve áll a Fókuszban.

A nagy hagyományú magyar operatőri „iskola” alkotói az elmúlt 120 évben külföldön is letették a névjegyüket; rájuk koncentrál a Magyar szem című válogatás: a szekció nézői idén Zsigmond Vilmos, Hildebrand István, Koltai Lajos és Rudolph Maté szemével láthatják a világot.

A Magyarok Hollywoodban válogatás Hollywood gazdag magyar örökségéből szemezget: levetítik a Trauner Sándor díszlettervező Oscar-díjjal jutalmazott közreműködésével készült Legénylakást, a László Miklós műve alapján készült Saroküzletet, a Lengyel Menyhért darabjából forgatott Lenni vagy nem lennit, Joe Pasternak Örök Éva című vígjátékát, a Lugosi Béla által megformált Drakulát és Kertész Mihály első számú klasszikusát is, a Casablancát.

A Nyitott archívumok programja betekintést nyújt a filmgyűjtemények munkájába, az európai filmarchívumok restaurált, ritkán látható, fontos alkotásait mutatja be. Vágtathatunk az 1920-as évek motorosaival az Alpokban (Motorral a felhők felett), tanulhatunk Orson Wellestől a hamisításról (H, mint hamisítás), leeshet az állunk George Pal reklámanimációitól, és gyönyörködhetünk a zenével kísért némafilmekben.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton vetítéseihez nemzetközi szakmai programok, könyvbemutatók, előadások, közönségtalálkozók, kiállítások, zenei és gyermekprogramok is kapcsolódnak.

A Szent István Bazilika előtti tér idén négy estére újra ingyenes szabadtéri mozivá alakul. A nézők óriásvásznon láthatják Jancsó Miklós teljes körűen restaurált remekművét, a Szegénylegényeket, Jankovics Marcell grandiózus János vitézét, a ritkán látható közönségkedvenc Az óceánjáró zongorista legendája című filmet és a Harmadik típusú találkozásokat is. 

A rendezvénysorozat további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Müpában a Ludwig Múzeum.

„A tavalyi Klasszikus Film Maratonnak el kellett maradnia a pandémia miatt. A mozikon és a moziba járás hagyományán is nagy sebet ejtett ez a nehéz időszak. E kettő és a halhatatlan filmklasszikusaink iránti szeretet miatt találkozzunk szeptemberben ismét a nagyvászon előtt!” – idézi Ráduly Györgyöt, a filmarchívum igazgatóját a Nemzeti Filmintézet sajtóközleménye.Kapcsolódó