Szeptemberben is zárva maradhatnak a mozik Romániában


Ha nem csökken jelentősen a covid-19-fertőzések száma, szeptemberben sem indulhat újra a rendezvénytermek és a mozik működése – jelentette ki Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter.

Az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban a miniszter kifejtette: „Ez érzékeny téma. Mindannyiunknak hiányzik, hogy belépjünk egy előadóterembe, ne foglalkozzunk az időjárással, vagy moziban örüljünk egy filmnek. A filmforgalmazók, a mozik és a teljes filmszakmai közösség érzi a megszorítások meredek hatásait, ezreknek az állása függ ettől a szektortól. De ha a megbetegedések napi száma nem fog csökkenni, a rendezvénytermek és a mozik is zárva maradnak, még akár szeptemberben is.”

A világjárvány február végén érkezett meg Romániába; az első azonosított eset után egy hónappal az esetek száma meghaladta az 1000-et, újabb egy hónap múltán pedig a 10 000-et. A kormány márciusban szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelt el – ekkor zártak be a mozik is. A járványgörbe ereszkedő szakasza áprilisban beállni látszott, ezért május közepén enyhítettek a szigorításokon. Ettől kezdve az azonosított fertőzések száma ismét nő, az elmúlt héten 1100 körül alakult naponta.

A mozik még mindig zárva vannak, szabadtéri mozit is max. 500 fő részvételével lehet szervezni – ezt teszi a pénteken induló Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál is.Kapcsolódó