Szerb-román film versenyez Locarnóban


Ivana Mladenović második nagyjátékfilmje, az Ivana cea Groaznică a locarnói filmfesztivál pályakezdő rendezőknek szóló Cineasti del presente szekciójában versenyez a 35 ezer svájci frankkal járó Arany Leopárdért. A 72. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 7-17. között szervezik meg.

Az Ivana cea Groaznică Ivana Mladenović önéletrajzi ihletésű filmje, amelyben családtagjai és barátai önmagukat alakítják egy fiktív történetben: humoros, érzékeny film emberekről és helyekről, a valahová tartozásról és honvágyról, derül ki a film kommunikációjával megbízott ügynökség közleményéből.

A történet szerint a Romániában élő szerb színésznő, Ivana egészségügyi problémák miatt úgy dönt, hogy a nyarat szülővárosában, Kladovóban, családi körben tölti. A polgármester meggyőzi, hogy legyen a legfontosabb helyi kulturális esemény arca. A színésznő excentrikus bukaresti barátait is meghívja az eseményre, akik nem kis feltűnést keltenek, Ivanáról ráadásul szerelmi pletykák kelnek szárnyra a városban, amitől az idegösszeomlás szélére sodródik: kiderül, hogy a Duna egyik partján sem találja a helyét.

Ivana cea Groaznică

A címszerepet Ivana Mladenović alakítja, valamint Luka Gramić, Ivana szülei, Gordana Mladenović és Miodrag Mladenović, a testvére, Kosta Mladenović,  a nagymamája, Zivka Sorejević, Andrei Dinescu és az azóta elhunyt Anca Pop is játszik a filmben. 

Ivana Mladenović a film írója és rendezője is, a társ-forgatókönyvíró Adrian Schiop, a művészeti vezető Ana Szél és Andrei Rus, az operatőr Carmen Tofeni, a vágó Patricia Chelaru és Cătălin Cristuțiu, a jelmeztervező Iulia Popescu, a díszlettervező Radmila Simić, Rada Dronjak és Gordana Mladenović, a sminkes Iulia Popescu és Dejana Petrucić. A film a román microFILM és a szerb Dunav 84 gyártásában készült, producerei Ada Solomon és Ivana Mladenović, partnerei a Román Közszolgálati Televízió, a nomada.solo és a Verde Stop Arena, támogatói a Román- és a Szerb Filmközpont, valamint a Hollywood Multiplex és a United Romanian Breweries Bereprod.

Ivana Mladenović Szarajevó Szíve díjat nyert 2012-es Turn Off The Lights című egészestés dokumentumfilmjével, A ferentari negyedi katonák (Soldații. Poveste din Ferentari) című első játékfilmje pedig különdíjat nyert San Sebastianban, és Namurben, Triesztben, Kolozsváron is díjazták. A rendező többször elnyerte a román filmes szakma legfontosabb elismerését, a Gopo-díjat.Kapcsolódó