Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a Talpuk alatt fütyül a szél


A film április 7-én elhunyt rendezője, Szomjas György emlékére a Nemzeti Filmintézet ingyenesen elérhetővé tette a Talpuk alatt fütyül a szél című filmet. A magyar „eastern”-t a Filmio streamingfelületén lehet megnézni, magyarországi IP-címekről.

A történet az 1830-as években játszódik, amikor Farkas Csapó Gyurka (Đoko Rosić), a hírhedt karcagi betyár visszatér a börtönből, készen rá, hogy bosszút álljon azokon, akik feladták. A helyi
nagygazdák Mérges Balázs csendbiztost (Bujtor István) bízzák meg az elfogásával, de a helyi pásztorok, akik ugyanúgy veszélyben érzik az életterüket a földesurak épülő csatornahálózata miatt, mint a betyárok, eleinte szövetségest látnak Gyurkában. Amikor a tanítványának szegődött Jeles Matyi elárulja őt, szorulni kezd a hurok a nyaka körül.

A Kossuth-díjas, Kiváló művész és Balázs Béla-díjas filmrendező Szomjas György (1940–2021) volt az első, aki magyar környezetbe ültette át a western műfaját. Filmje egyaránt merít a zsáner eredeti, amerikai változatából és az olasz gyökerű spagettiwesternből. Az alapkonfliktus, mely szerint a civilizáció terjedése veszélyezteti a közösség hagyományos életmódját, ismerős lehet ezekből a filmekből, csak a Talpuk alatt fütyül a szélben nem a vasút érkezése, hanem a csatornázás miatt változik meg minden.

Szomjas György író-rendező következetesen fordította le a többi hangulati és tárgyi elemet is. A szereplők a cowboykalap helyi megfelelőjét, a csikóskalapot hordják, lengőajtós fogadó helyett lepukkant csárdában támasztják az asztalt, a fokossal és a karikás ostorral pedig legalább olyan jól bánnak, mint a pisztollyal. A sajátos balladai hangulatról közben Sebő Ferenc népdalokon alapuló zenéje gondoskodik, amely legalább olyan fontos eleme a filmnek, mint Leone klasszikusainak Ennio Morricone harmónikafutamai.

A spagettiwesternekhez hasonlóan a Talpuk alatt fütyül a szél elmossa a határt jó és rossz között. A főszereplő, Csapó Gyurka ugyan nem tekinthető hősnek, de elvetemült gonosznak sem; ugyanannak a letűnőfélben lévő világnak a képviselője, mint Mérges csendbiztos, ezért is képesek megérteni egymást, még ha a törvény ellentétes oldalán állnak is.

Szomjas György alkotását kedvezően fogadta a közönség, több mint 600 000-en nézték meg a mozikban. A Talpuk alatt fütyül a szél azóta is igazi kuriózum, a magyar „eastern” első és legfontosabb képviselője a filmtörténetben.

A Talpuk alatt fütyül a szél a Filmión: https://filmio.hu/details?id=10827830&type=0

(Az NFI közleménye)Kapcsolódó