Szerdán kezdődik a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál


A hét második felében 35 ország 64 filmjét láthatja a közönség vasárnapig, a budapesti Toldi, Művész és Kino mozikban.

Aktuális nemzetközi és magyarországi emberi jogi témák kerülnek a fókuszba a holnapután kezdődő Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 18. kiadásán is, és szintén a rendezvény hagymányaihoz híven, idén is több filmet magyarországi premierként vetítenek. A műsorban szereplő dokumentumfilmek az emberiség környezetre gyakorolt hatásával, a testi-lelki traumákkal való megküzdés útjaival foglalkoznak. Újságírók, tinédzserek, aktivisták történeteit, a hatalommal, becsontosodott rendszerekkel való küzdelmeit mutatják be vagy a fiatalok jobb jövőért folytatott elszánt harcát.

A fesztivál nyitófilmje Kőrösi Máté Dívák című alkotása – a magyar versenyprogramban lesz a film premierje. A magyar mezőnyben versenybe száll Oláh Kata Digitális Nomádom, valamint Shiri Zsuzsa és Wizner Balázs Sábesz stikában című munkája, de látható lesz a Tobi színei, az Anyáim története, a Mesék a zárkából, a Még emlékszem, az Idegek játéka és a Ketten című dokumentumfilmek is.

A nemzetközi versenyprogramban mutatják be az Arica című filmet, amely az azonos nevű chilei kikötővárosban játszódik, és az odahordott veszélyes hulladék hosszú távú következményeit tárja fel. Alina Gorlova ukrán alkotó Örökké esni fog című alkotása a szíriai polgárháborútól az ukrajnai konfliktusig tárgyalja a háború és béke végtelen körforgását. A Rohingyák száműzetésben – Vándorlástörténetben egy fiatal rohingya férfi kalauzolja a nézőket a sorstársai álmai és rémálmai között.

A diák- és elsőfilmes versenyprogram 12 filmje emberi jogi történeteket mutat be a fiatalok szemével Indiától Moldováig.

Az idei Verzió zárófilmje Heddy Honigmann perui születésű holland rendező Százontúliak című alkotása lesz, amelyben százévesnél idősebb emberek osztják meg élettapasztalatukat.

A rendezvénysorozatra több mint 60 vendéget várnak, akikkel szakmai eseményeken és online is találkozhat a közönség. A versenyprogramok filmjeit nemzetközi zsűri, diákzsűri és a közönség is értékeli; a fesztivál díjkiosztó gáláját november 13-án, szombaton tartják.

November 15. és 21. között a filmek mellett felvételről a beszélgetések és kerekasztal-programok is elérhetőek lesznek a fesztivál honlapján.
Kapcsolódó