Szergej Loznyica-retrospektívet szerveznek a Duna-deltában


Szergej Loznyica, a Donyeci történetek (Donbass) ukrán rendezője lesz a Duna-deltában, Szentgyörgyön (Sfântu Gheorghe) megszervezett Anonimul Nemzetközi Függetlenfilm-fesztivál díszmeghívottja.

Szergej Loznyica húsz dokumentumfilmet és négy játékfilmet rendezett, ezek közül hetet láthatnak a szemle résztvevői. A Cannes-ban az Un Certain Regard szekció rendezői díjával kitüntetett Loznyica Anonimul Trófeát kap az egyetemes filmművészethez való hozzájárulásáért, és augusztus 10-én, szombaton mesterkurzust is tart.

Az ukrán filmrendezőt több szál fűzi Romániához: a Cannes-ban 2010-ben versenyző Sasztye moje és a 2012-ben FIPRESCI-díjat nyerő V tumane szereposztásában ott volt a román Vlad Ivanov (aki szintén jelen lesz az Anonimul filmfesztiválon), A szelíd teremtés (Krotkaja) és a Donyeci történetek (Donbass) egyik szereplője Valeriu Andriuță, és mind a négy játékfilm operatőre a Moldova Köztársaságból származó Oleg Mutu.

Az Anonimul Nemzetközi Függetlenfilm-fesztivált augusztus 5. és 11. között szervezik meg, a vetítésekre a belépés ingyenes.

(közlemény)Kapcsolódó