Szilárd Leóról szóló életrajzi filmet tervez Hartung Attila


A Manhattan-terv és az azon dolgozó magyar tudósok, főképp Szilárd Leó alakja foglalkoztatja Hartung Attila filmrendezőt, aki Veres Attila íróval és Iványi Petra producerrel társult: a zseniális magyar fizikusról szóló Láncreakció forgatókönyv-fejlesztési fázisban van, és már keresik a koprodukciós partnereket is.

A trió az év elején részt vett a Les Arcs fesztivál koprodukciós fórumán, és a projektet az European Audiovisual Entrepreneurs program segítségével fejlesztik tovább – írja a filmtervről beszámoló Filmhu.

Az 1898-ban született, zsidó származású, előbb Berlinbe, majd Angliába költözött, végül Amerikában letelepedett Szilárd (Spitz) Leó az elsők között volt, aki elsőként felismerte, hogy a nukleáris láncreakció (és ezzel az atombomba) létrehozható. Mivel félelmetes lehetőségnek tartotta, hogy először esetleg Németország fejlessze ki az atombombát, Szilárd Leó meggyőzte Albert Einsteint, hogy írjon levelet Franklin D. Rooseveltnek, hogy ebben nekik kell elsőnek lenniük. Tevékenyen részt vett az erre irányuló Manhattan-tervben, ám később megbánta ezen törekvéseit, hiszen sok más amerikaihoz hasonlóan már az atombomba bevetése előtt látta, hogy a világháború a Szovjetunió Japán elleni beavatkozása következtében egyébként is gyorsan véget érne.

Hartung Attila és Iványi Petra a FOMO alkalmával is együtt dolgozott, Veres Attilával együtt a hagyományostól eltérő cselekményvezetésű filmen dolgoznak: „Ez egy karaktertanulmány egy emberről, aki meg akarja a menteni a világot, de helyette lehetővé teszi a világ elpusztítását. Hogyan szembesül a saját hatalmával, a gondolatai világra gyakorolt passzív hatásával, hogyan dolgozza fel ezt a felismerést, és mit tesz utána” – összegezte a témához való közelítésük szemszögét a Filmhunak Veres Attila.Kapcsolódó