Szimultán húsz városban tart megnyitót a TIFF


A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál csomó érdekességgel készül a jubileumi, 20. kiadására – derült ki ma a szervezők által a sajtónak és a támogatóknak tartott találkozón.

Ilyen érdekesség a húsz, nagyrészt erdélyi és partiumi településen egyidőben vetített nyitófilm, ami – ahogyan az elmúlt években megszokhattuk – ezúttal is egy közönségbarátabb vígjáték, ezúttal a spanyol Szenvedélyes szomszédok (Sentimental, román címén Dineu cu vecinii de sus), Cesc Gay Madridban játszódó kamarafilmje két szomszéd család együttéléséről. A július 23-i, este 9-től vetített nyitófilmet tehát Kolozsváron kívül Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Szalontán, Nagyszebenben, Maroshévízen, Szatmáron, Aradon, Besztercén, Brassóban, Gyulafehérváron, Máramarosszigeten és Lugoson, valamint Erdélyen kívül Jászvárosban (Iași) lehet megnézni, amit pár olyan, kisebb település egészít ki, mint a Kolozs megyei Szarvaskendhez tartozó Móró (Morău), a szászföldi Szászkeresztúr (Criț), a máramarosi Borsa városka, és a Kolozsvár melletti Szászfenes autósmozija a Poligon parkban.

Az idei díszmeghívottakról egyelőre keveset árult el Tudor Giurgiu fesztiváligazgató, az egyik biztos név viszont már megvan: ő Szergej Polunyin, az balett és tánc ukrán fenegyereke, a mellkasán Putyin-tetoválással büszkélkedő mozgásművész, aki nemcsak táncelőadást tart a bonchidai Bánffy-kastélyban (július 29.-én, csütörtökön este), hanem egy róla szóló dokumentumfilmet is megmutat, valamint mesterkurzust tart az érdeklődőknek. A Ravel- és Sztravinszkij-futamokra táncoló balettost csak a beoltottak vagy a friss, negatív kovid-teszttel rendelkezők nézhetik meg élőben.

Kép Szergej Polunyin táncművészről

Az idei TIFF örömmel vonul vissza a megszokott központi mozikba – szigorúan maszkban –, de néhány tavalyi szabadtéri helyszín annyira bejött, hogy idén is megtartják – vallotta be Giurgiu, ilyen helyszín lesz például az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem parkjában felhúzott nagyvászon, de a Kolozsvárral mondhatni összenőtt Szászfenes lakosai is külön helyszínnel büszkélkedhetnek majd a fesztivál egésze alatt. Izgalmas TIFF-nek nézünk elébe, amit úgy tűnik, végre nem fognak anyagi gondok hátráltatni – derült ki Giurgiu összefoglalójából, aki megköszönte a fesztivál eddigi 20 éve alatt együttműködő „cinkosoknak” a támogatást.

Mihai Chirilov művészeti igazgató ugyanilyen titokzatos volt a vetített filmek számát és jellegét illetően, de annyit elárult, hogy ismét régi pompájában fog tündökölni a fesztivál (értsd: a filmrajongó megint a bőségzavartól ájuldozik majd két mozi között rohangálva), és külön kiemelte, hogy milyen sok friss román film lesz az idén a tavalyi sovány kovidos periódushoz képest. Ilyen érdekesség a Cannes-ból rögtön hazatérő friss Radu Muntean-mozi, az Întregalde című erdei thriller, amit Erdélyben forgattak. Két, szintén Cannes-ban bemutatkozó kisjátékfilm (When Night Meets Dawn, Interfon 15) mellett különösen érdekesnek tűnik a Teljesen idegenek román remake-je. Az olasz sikerfilmnek már vagy 30 különböző nyelvű adaptációja készült (ilyen a magyar BÚÉK is), törvényszerű hát, hogy elkészüljön egy specifikusan román átirat is. Ez lesz a Compet necunoscuți, amit Octavian Strunilă elsőfilmes rendező jegyez. Lesz emellett National Geographic-jellegű természetfilm (a nyolc éven át forgatott România sălbatică), és a 40-es évek Kolozsvárjáról, pontosabban kémekről szóló, egy fotókból rekonstruált történetet megmutató dokumentumfilm Oana Girgiu rendezésében, a Spioni de ocazie (kb. Alkalmi kémek).

(Jakab-Benke Nándor)Kapcsolódó