Színpadi adaptáció készül Hayao Miyazaki Oscar-díjas filmjéből


Színházi verzió készül a Chihiro szellemországban című nagy sikerű japán animációs filmből. Az animé gyártója, a Ghibli stúdió együttműködik a projektben.

A hagyományos, kézzel rajzolt animációs film japán mestere, Hayao Miyazaki 2001-ben mutatta be a Chihiro szellemországban (Sen to Chihiro no Kamikakushi) című filmjét, amelyet a kritika és a nézők egyaránt hatalmas elismeréssel fogadtak, és amely 355 millió dolláros bevételt hozott a nemzetközi forgalmazás során.

Főszereplője, akárcsak a Miyazaki-filmek nagyrészéé, egy bátor, okos és kissé önfejű kislány, a tízéves Chihiro, aki képtelen belenyugodni abba, hogy szüleivel új városba költözik, és csalódottságát meg sem próbálja leplezni az utazás alatt. Amikor az erdőben eltévedve egy különös zsákutca végére érnek, a kis család rábukkan egy sötét alagútra, amelynek a másik végén szellemváros fogadja őket. Az üres utcákon fejedelmi lakomától roskadoznak az asztalok: az éhes szülők mohón a finom ételekre vetik magukat, ám hamarosan disznóvá változnak, amikor a városban felbukkannak a valódi vacsoravendégek. Az eldugott mesevilág lakói ősi istenek és más csodalények, uralkodója pedig Yubaba, a gonosz boszorkány. Chihiro csak akkor mentheti meg szüleit, ha hasznossá teszi magát Szellemországban és munkát talál magának a banya hatalmas fürdőházában.

A színdarab a japán szórakoztatóipari óriásnál, a Tohónál készül. Rendezője és írója a Tony-díjas John Caird, a Royal Shakespeare Company tiszteletbeli társrendezője, aki elmondása szerint már több mint 1000 órát töltött az adaptációval, és „alig várja, hogy további párszázat rászánhasson” – írja a The Hollywood Reporter.

A darab szereposztása is részben összeállt már, a címszereplőt a 22 éves, popsztárból lett filmszínésznő, a színpadon most debütáló Kanna Hashimoto (Assassination ClassroomGintama) és a Your Name szinkronszínészeként ismert Mone Kamishiraishi fogja játszani.

A premier a Toho Császári Színházában, Tokió központjában lesz, a darabot jövő év február-márciusában fogják itt játszani. A produkció aztán turnéra indul Japánon belül, és várhatóan több helyen bemutatkozik Ázsia- és Európa-szerte, hiszen Miyazaki alkotásának nemzetközi sikere töretlen. (Jó bizonyíték erre az, hogy a filmet csak 2019-ben mutatták be Kínában, mégis 69 millió dollár értékű bevételt tudott szerezni.)Kapcsolódó