Szlovák film kapta a prágai Febiofest fődíját


Teodor Kuhn, az Éles késsel (Ostrým nožem) című filmje kapta a prágai Febiofest nemzetközi filmfesztivál fődíját. A rendező személyesen vette át a Kristián-díjat csütörtökön este Prágában, amellyel 5000 eurós pénzjutalom is járt.

„A díj arra kötelez, hogy filmrendezőként fáradhatatlanul dolgozzak tovább” – mondta Teodor Kuhn.

A dráma egy apáról szól, akinek fiát egy neonáci fiatalokból álló banda megöli. Az apa nem bízik a gyilkosságot kivizsgáló hatóságokban, ezért maga akarja kideríteni az igazságot és igyekszik megbüntetni a tetteseket.

A 26. prágai Febiofest záróestjén Kristián-díjat kapott életművéért Bille August dán rendező és Jiří Menzel cseh rendező és színész. Menzel hosszabb ideje súlyos beteg, ezért az elismerést felesége vette át az ünnepségen. A fesztivál nyitóestjén Jirina Bohdalová cseh színész, valamint Peter Fonda amerikai forgatókönyvíró és színész kapott Kristián-díjat életművéért.

A Febiofest filmfesztiválon összesen 156 filmet láthattak az érdeklődők. A 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítették le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviselte és a fesztiválon volt Nicolae Constantin Tănase Cap și pajură című nagyjátékfilmjének nemzetközi bemutatója.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

(MTI)Kapcsolódó