Szőcs Petra a göteborgi filmfesztivál egyik „új hangja”


A január 25-én kezdődő Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál New Voices szekciójában mutatják be Szőcs Petra Déva című első mozifilmjét.

Észak-Európa legnagyobb filmes eseménye egyedi hangvételű elsőfilmes alkotókat hív meg a New Voices szekcióba, amelybe 2019-ben 24 filmet válogattak be.

A Velencei Biennálé Biennale College – Cinema programjának 150 ezer eurós támogatásával készült Déva az árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki egy nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

A Déván és Petrozsényben forgatott film forgatókönyvét Nagy V. Gergő és Szőcs Petra írták, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, dramaturgjai Nagy Dénes és Németh Gábor, a rendező munkatársa Bodor Balázs volt. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A filmről írott kritikánk ide kattintva olvasható.

A kolozsvári származású színésznőt, Mohamed Fatmát a Varga Katalin balladája című film rendezőjének, Peter Stricklandnek az új filmjében, az In Fabricben is láthatják a göteborgi nézők, a film a nemzetközi versenyprogramban szerepel. A fesztivál Ingmar Bergman-díjáért indul Kárpáti György Mór Guerilla című első mozifilmje is.Kapcsolódó