Szőcs Petra Déva című filmje nyitja a 19. Filmtettfesztet


A Filmgalopp 2016-os fődíjasa, Szőcs Petra első nagyjátékfilmjével tér vissza a 19. Filmtettfesztre. A Velencei Biennálé finanszírozásával Erdélyben forgatott játékfilm, a Déva lesz a fesztivál nyitófilmje október 2-án, szerdán este hét órától. A kolozsvári vetítésen a rendező és a stáb több tagja is jelen lesz.

Katót (Nagy Csengelle), a dévai árvaházban élő tinédzser lányt hajszárítás közben megrázza az áram. Ez az először banálisnak tűnő esemény teljesen felfordítja az életét. Az árvaházat ellepik az áramszolgáltató szerelői, és még egy új önkéntes, Bogi (Komán Boglárka) is megjelenik, hogy segítsen az otthonban helyreállítani a rendet. Katót annyira elbűvöli Bogi, hogy teljesen újra kell értékelnie a saját világlátását. A filmről írt kritikánk itt olvasható.

A Déva nemzetközi bemutatója a 2018-as Velencei Filmfesztiválon volt. Szőcs Petra filmje volt az első magyar projekt, amelyik támogatást kapott a 2012 óta működő olasz Biennale College program keretében. Januárban a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál New Voices szekciójában is bemutatták.

Deva

A forgatókönyvet Nagy V. Gergő és Szőcs Petra írták, a film producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, dramaturgjai Nagy Dénes és Németh Gábor, a rendező munkatársa Bodor Balázs. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

Szőcs Petra A kivégzés című rövidfilmje 2014-ben a Cannes-i Filmfesztiválon versenyzett, és a szarajevói filmfesztiválon többszörösen díjazták. Alkotásait a Filmtettfeszt is többször műsorra tűzte, 2016-ban Csoszogj úgy című alkotása kapta az erdélyi filmfesztivál versenyprogramjának fődíját.

A Déva a 19. Filmtettfeszt keretében Kézdivásárhelyen és Kovásznán lesz látható. Szeptember végén a csíkszeredai Filmszereda is műsorra tűzi, október közepétől pedig Sepsiszentgyörgyön is vetítik.Kapcsolódó