Sztrájkba lépnek az SzFE dolgozói


A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói tegnap benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormánynak – közölték ma délután az érintettek.

Az SzFE alkalmazottai az új fenntartó által „rájuk erőltetett” alapító okirat és működési szabályzat ellen tiltakoznak. Emlékeztetnek, hogy a két alapdokumentum „olyan mértékben sérti egyetemünk autonómiáját, hogy ez előbb vezetőségünk és szenátusunk lemondását eredményezte, majd bátor hallgatóink tiltakozásul elfoglalták az egyetemet”. A nyilatkozat szerint azonban a két dokumentum az egyetem összes munkavállalójának az érdekeit sérti, ezért „az SzFE dolgozói a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez”.

A tiltakozók újabb – jelenleg 85 tagú, és folyamatosan bővülő – csoportja öt pontban foglalta össze követeléseit:

„1. Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
2. Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
3. Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
4. Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
5. Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!”

A kormánnyal folytatandó tárgyalásokra öttagú sztrájkbizottságot (Csató Kata mesteroktató, Forgács Péter egyetemi docens, Karsai György egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője, Németh Gábor egyetemi docens, Veszprémi Judit kommunikációs vezető) delegálnak, és kilátásba helyezik, hogy eredménytelen tárgyalások esetén legkésőbb 2020. szeptember 21-étől határozatlan időre sztrájkba kezdenek.


Címkék

Kapcsolódó