Tarolt a Ruben Brandt és a Napszállta Sevillában


A legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a Ruben Brandt, a gyűjtő, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót illető Eurimages-díjjal tüntették ki a Sevillai Filmfesztiválon.

A november 9-17. között megrendezett, az idei programjában több mint 200 alkotást felvonultató rangos mustra díjait szombaton hozták nyilvánosságra, közölte a két filmet támogató Magyar Nemzeti Filmalap.

Milorad Krstić egyedi látványvilágú akció-thrillerét, a Ruben Brandt, a gyűjtőt a legjobb forgatókönyv díjával tüntette ki a filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri, köztük Marion Döring, az Európai Filmakadémia igazgatója. A nemzetközi artmozi szövetség (CICAE) zsűrijének díját, mely a sevillai filmfesztivál legjobb elsőfilmjét illeti, szintén a magyar alkotás kapta meg. Az andalúz forgatókönyvírók szövetsége (ASECAN) a legjobb film díjával méltatta az animációs filmet.

Ruben Brandt, a gyűjtő

A Ruben Brandt, a gyűjtő november 15. óta van műsoron a magyarországi mozikban a Mozinet forgalmazásában. A zenét Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina, Milorad Krstic és Kurdy-Fehér János végezte.

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages legjobb európai koprodukcióért járó díját Nemes Jeles László Napszállta című filmje nyerte el Sevillában. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című legutóbbi filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője – az azóta elhunyt kiváló szakember – Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi.

Napszállta

A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. A Napszállta a filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével. A magyarországi mozikban szeptember vége óta látható Napszállta főszereplője Jakab Juli és Vlad Ivanov.

(közlemény)Kapcsolódó