Tel-Avivban nyert Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rövidfilmje


Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rövidfilmje nyerte meg Tel-Avivban a diákfilmfesztivál nemzetközi versenyét.

A június 10. és 16. között megrendezett rangos diákfilmfesztiválon huszonnyolc ország negyvenhét alkotása versenyzett, ezek közül a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem diákja, Szentpéteri Áron kapta a legnagyobb elismerést.

Szentpéteri Áron rendezése a cannes-i filmfesztiválon debütált a vizsgafilmek között, és egy találkozás története, amely az emberi kapcsolatok bizonytalan és láthatatlan határairól szól.

Láthatatlanul

A magyar filmszakma izraeli elismertségét jelzi, hogy a fesztivál díszvendége volt Mundruczó Kornél, akinek három filmjét is levetítették, és két mesterkurzust is tartott, egyiket a Fehér Isten című film társforgatókönyv-írójával, Wéber Katával közösen.

Mundruczó Kornél elmondta, hogy nem először jár filmjeivel Izraelben, korábban helyi szakmai versenyeken vett részt és zsűrizett is Tel-Avivban, illetve Jeruzsálemben.

A diákok nemzetközi versenyében két magyar alkotás indult, a győztes film mellett komoly elismerést kapott Freund Ádám Földiek című műve is.
A diákfilmesek seregszemléjének zsűrielnöke, Mayan Cohen elmondta, hogy az itteni egyetemen jól ismerik a magyar alkotókat és munkásságukat, és fontosnak érezték meghívásukat és részvételüket a fesztiválon.

A tel-avivi magyar nagykövetség anyagilag is támogatta a művészek és alkotásaik eljutását a rendezvényre. Berényi László kulturális attasé bejelentette, hogy a tel-avivi magyar filmnapok felélesztését tervezik, amely a kortárs hazai alkotások izraeli bemutatásának újabb fóruma lehet, és tovább erősítheti a kultúra területén a kiváló gazdasági és politikai kapcsolatokat a két ország között.

(MTI)Kapcsolódó