Tévéfilmek és sorozatok kaptak filmintézetes támogatást


Megszületett az ítélet a Nemzeti Filmintézet 2020-ban meghirdetett, televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások támogatási pályázatai kapcsán. A Televíziós Döntőbizottság szeptemberi ülésén négy filmtervnek szavazott meg gyártási támogatást: tévésorozat készül Brenner Jánosról, tévéfilm Rotschild Klára életéről, míg a Vígszínház 125 éves történetéről, illetve az Országház és Kossuth tér megújulásáról dokumentumfilm foroghat.

Boldog Brenner János vértanú, áldozópap brutális meggyilkolásáról Legyetek szeretettel címmel rendez tévésorozatot Szilágyi Andor (A Rózsa neve, Mansfeld). 1957-ben a forradalmat követő egyházüldözés áldozatává lett fiatalember megölésének körülményeit máig homály fedi. A Nemzeti Filmintézet 549,9 millió forintos támogatásával készülő sorozat a nyomozást bemutatva bepillantást enged a kommunista hatalom ’56 októbere utáni restaurációjába is.

Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről és legendás Váci utcai szalonjáról Zomborácz Virág (Utóélet, Egynyári kaland) rendez tévéfilmet. Az Egy magyar Rothschild a 70-es évek elitjének életét eleveníti meg a filmintézet 295 millió forintos támogatásával.

Paczolay Béla (Kalandorok, Dumapárbaj) rendezésében a filmintézet 131,3 millió forintos támogatásával készülhet a VÍG125 című kétrészes fikciós dokumentumfilm, mely felöleli a Vígszínház 125 éves történetét, végigvezet a történelmi és színháztörténeti korszakokon, kiemelve fontosabb csomópontokat, meghatározó művészeket.

Az Országház, Budapest egyik legismertebb középülete és a Kossuth tér az elmúlt évek során teljeskörűen megújult. Az operatőrként számos díjjal kitüntetett Nagy András rendezésében készülő dokumentumfilm a teljes szépségében ragyogó épület és részben az ország történetének elmesélésére vállalkozik. Az Ország Háza című tévéfilm a Nemzeti Filmintézet 273,9 millió forintos támogatásával készül.

(az NFI közleménye; borítóképen Rotschild Klára, a szocialista divatkirálynő)Kapcsolódó