Thesszalonikiben lesz a Moromeții 2 nemzetközi bemutatója


Más román filmekkel együtt a Moromeții 2 című filmet is beválogatták a Thesszaloniki-i Nemzetközi Filmfesztivál Balkan Survey szekciójába. A szemle 59. kiadása november 1. és 11. között zajlik.

A Marin Preda regényének első kötete alapján készült 1987-es adaptációt szintén vetítették a Thesszaloniki-i filmfesztiválon 2017-ben a From Words To Images: Balkan Literature And Cinema válogatásban, közölte a filmet forgalmazó Transilvania Film.

Moromeții 2

A Moromeții 2 1945-1946-ban folytatja Ilie Moromete családjának történetét a legkisebb fiúval, Niculaeval a főszerepben. A családfő megöregedett, de még jó erőben van, második feleségével, Catrinával továbbra is feszült a viszonya, Niculaenak pedig az új világban kell érvényesülnie, ahol a katonaság tűnik a legjobb lehetőségnek. A filmet, akárcsak az 1987-es első részt, Stere Gulea rendezte, az operatőr Vivi Drăgan Vasile, a főszerepekben Horațiu Mălăele, Dana Dogaru és Iosif Paștina tér vissza. A film producerei Oana Giurgiu és Tudor Giurgiu.

Stere Gulea

A görögországi fesztivál 25 éve elindított Balkan Survey szekciója a régió 15 legjobb egészestés vagy rövidfilmjeit vonultatja fel minden évben. A válogatásban a török Butterflies (r. Tolga Karaçelik), a koszovói Cold November (r. Ismet Sijarina), a szerbiai-montenegrói You Have the Night (r. Ivan Salatić), az Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (r. Radu Jude) éa az Alice T. (r. Radu Muntean) is szerepel. Ebben az évben kiegészítésképpen nyolc korábbi film is látható, a román újhullám „elődei”: Reconstituirea, Proba de microfon, 100 de lei, O lacrimă de fată, Concurs, Secvențe, E pericoloso sporgersi, Marfa și banii. A teljes válogatás itt olvasható.

A Moromeții 2-őt november 16-tól vetítik a romániai mozik, de a stáb már korábban bemutatókörútra indul az országban.

(közlemény)Kapcsolódó