Thomas Elsaesser a kolozsvári filmtudományi konferencia meghívottja


Kelet-Európa jelentős angol nyelvű szakmai eseményévé és nemzetközi szintű filmelméleti fórumává nőtte ki magát a Sapientia EMTE Média Tanszékének film- és médiatudományi konferenciája. A szakmai találkozót 18. alkalommal szervezik meg Kolozsváron.

Az idei konferencia címe Intermedialitás most. A köztesség változó formái, és a film és a többi művészet, a film és az új médiumok kapcsolatával foglalkozik. Ez szorosan kapcsolódik a dr. Pethő Ágnes professzor által vezetett kutatócsoport munkájához, amelyet a román oktatási és tudományos kutatásért felelős minisztérium (UEFISCDI) támogat, közölték a szervezők.

A konferenciának a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete ad otthont október 18–20. között. A csütörtöki kezdés egy VR-installációhoz vezet el, amelyet az egyetem földalatti stúdiójában állítanak fel: az angol-holland kutatók és alkotók részvételével készített munka William Shakespeare Hamletjének egy jelenetét dolgozza fel, és a nézők interaktív részvételét igényli azon tíz perc alatt, amíg a sisak a fejükön van.

Hamlet Encounters

A csütörtöki este a Sun Island című dokumentumfilm vetítésével folytatódik: a filmet a neves filmtörténész és teoretikus, Thomas Elsaesser készítette, és általa betekintést nyerhetünk nemcsak a frankfurti eredetű család múltjába, hanem a rendező értelmiségi életpályájába is.

Sun Island

Pénteken és szombaton a konferencia klasszikusabb formát ölt: reggel a meghívott előadók, Thomas Elsaesser és Martine Beugnet előadásaival indul a program, napközben öt párhuzamos szekcióban lehet előadásokat hallgatni, este pedig plenáris előadások lesznek (Lars Elleström, Joachim Paech, Lucia Nagib).

A konferencia részletes programja elérhető a Média Tanszék honlapján. A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött. Csütörtökön 17 órától kezdődően folyamatosan lehet jelentkezni a konferencia ideje alatt a regisztrációs pultnál.

(közlemény)Kapcsolódó