Tilda Swinton egy skizofrén férfi elméjébe bújt


Egy skizofréniáról szóló VR-film mutatkozik be idén a velencei filmfesztiválon. A 25 perc hosszú, Barry Gene Murphy és May Abdalla rendezte Goliath: Playing With Reality narrátora az Oscar-díjas Tilda Swinton.

A VR-film története egy skizofrén férfi elméjében játszódik; a férfi videojátékok segítségével bírja fenntartani emberi kapcsolatait. Az alkotás „a valóság határait fedezi fel, megmutatja az elme betegségének a súlyát, és a gamer közösség támogató erejét dicsőíti” – írja a Variety. Tolda Swinton Echónak kölcsönözte a hangját: ő az a szereplő, aki narrátorként átvezeti a filmbeli játékosokat Goliath számos valóságán – Goliath maga éveket töltött elmegyógyintézetekbe zárva, míg több felhasználós játékok révén meg nem találta a kapcsolatot a valósággal. A film nyújtotta VR-élmény valós alapokra támaszkodik, és célja empátiát ébreszteni a nézőben a skizofrén állapotban szenvedőkkel szemben.

A film ősbemutatóját a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál első napjára időzítették. A velencei filmfesztivál VR-versenye néhány éve rendszeresen jelentkezik, idén nagyjából három tucat alkotást mutat be. A világ legöregebb filmfesztiválja idén a 78. kiadásához érkezett, a műsor szeptember 1-jén indul és 11-én zárul.Kapcsolódó