Tiszteletbeli Európai Filmdíjat kap Costa-Gavras rendező


Az Európai Filmakadémia (EFA) elnöke és igazgatótanácsa tiszteletbeli díjban részesíti Costa-Gavrast, a rendező december 15-én, a 31. Európai Filmdíjak átadóján kapja az elismerést.

A díjjal az EFA olyan kiemelkedő rendezőket és politikai hangvételű alkotókat ismer el, akiket a szakmabeliek mellett a világ filmszerető közönsége is tisztel. Costa-Gavras ötödikként kapja meg ezt az elismerést Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine és Andrzej Wajda után – olvasható az EFA közleményében.

Costa-Gavras Görögországban született, de 22 évesen Franciaországba emigrált, és itt készítette el első filmjét 1965-ben. A Sébastien Japrisot regényéből adaptált Tökéletes bűntény (Compartiment tueurs) Yves Montand és Simone Signoret támogatásával és szereplésével készülhetett el. Ezt követte a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája (Z) 1969-ben, amelynek társírója volt Jorge Semprúnnal, Vassilis Vassilikos könyve alapján. A film két díjat nyert a Cannes-ban, valamint két Oscarral jutalmazták.

Fontosabb alkotásai között szerepel az Ostromállapot (État de siege, 1973), az Arany Pálmával és a legjobb forgatókönyvnek járó Oscar-díjjal jutalmazott Eltűntnek nyilvánítva (Missing, 1981), a Hanna K. (1983), valamint az Elárulva (Betrayed, 1988) Debra Winger és Tom Berenger főszereplésével.

Costa-Gavras rendezte többek között az Arany Medve-díjas Music Box (1989) című filmet, a John Travolta és Dustin Hoffman főszereplésével készült Őrült várost (Mad City, 1997), valamint Az éden nyugatra van (Eden à l’Ouest, 2009) című alkotást is.

Legutóbbi filmje a Bennfentes játék (Le capital), Gad Elmaleh és Gabriel Byrne főszereplésével, amelynek 2012-ben San Sebastianban volt a premierje – áll a közleményben.

(MTI)Kapcsolódó