Tizedik alkalommal szervezik meg a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat


A jubileumi esemény programját egy Törőcsik Mari emlékének szentelt film indítja hétfőn, június 14-én. A filmnapok műsora elérhető alább.

Július 14. és 20. között, egy teljes héten át lehet magyar filmet nézni Marosvásárhelyen: 10. alkalommal jelentkezik a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok a Művész Moziban, a Nyári Színházban és a K’Arte Szobában.

A fesztivál nyitófilmje Mészáros Márta Aurora borealis – Északi fény című drámája, amelyet főszereplője, a nemrég elhunyt Törőcsik Mari emlékére tűztek műsorra a szervezők. A vetítés 20:30-kor kezdődik a Művész Moziban. Ugyanitt vetítenek kedden egy válogatást díjnyertes magyar kisjáték- és animációs filmekből – köztük Bucsi Réka Berlinalén debütált filmje, a Love és Tóth Luca Lidérc úr című, sajátos belső világú animációja –, valamint egy dokumentumfilm, amely 13 percében Az elveszett kolozsvári Bánk bán nyomait kutatja (r. Zágoni Bálint). A következő napokban a főtéri mozi olyan filmeknek ad otthont, mint a Valan – Az angyalok völgye, Forgács Péter Németegység @ Balaton – Mézföld című dokumentumfilmje, Halász Glória Három tánca, két romantikus vígjáték – a Seveled és a Becsúszó szerelem –, valamint a Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot című életrajzi film, Topolánszky Tamás rendezése. Az utóbbi két film a szabadtéri helyszínen is műsorra kerül, a K’Arte Szobában pedig Asztalos Lajos Memories című kiállítása nyílik a művész jelenlétében péntek este 7 órakor.

Becsúszó szerelem első, vetítése (június 19., szombat, 20:30) lesz a film romániai premierje.

Egy jegy ára a moziban és a Nyári Színházban egyaránt 10 lej. A moziterem az érvényes rendelkezések értelmében 70%-os kapacitásán működik, a maszkviselés kötelező. A szabadtéri helyszínre csak azok léphetnek be, akik immunizáltak a SARS CoV-2 vírussal szemben, vagy 72 óránál nem régebbi teszttel tudják bizonyítani, hogy nem fertőzött a szervezetük, vagy igazolni tudják, hogy a betegségük óta eltelt legalább 15, legfeljebb 90 nap. Az igazolásokat nyomtatott vagy digitális formában kell bemutatni a helyszínre érkezéskor.

A filmeket román felirattal vetítik.

A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet és a marosvásárhelyi K’Arte Egyesület szervezi, együttműködő partnerük a Bioeel és a Művész Mozi.

A 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok programjaKapcsolódó