Tizenkét történelmi témájú dokumentumfilm kapott NFI-támogatást


A 12 projekt között van erdélyi vonatkozású is: Szebeni Zsuzsa színháztörténész a két világháború közti Kolozsvár emblematikus alakjáról, írók és költők múzsájáról, Szilvássy Caroláról forgathat, Pataky Csaba egy székely hagyományról rendez filmet, de portréfilm készül a gernyeszegi születésű Bethlen István grófról is.

Tizenkét történelmi témájú dokumentumfilm támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága. „A szórakoztató, fikciós tartalmak támogatása mellett elengedhetetlen, hogy a múlt feldolgozásban jelentős szerepet vállaló történelmi témájú alkotások létrejöttét is elősegítse a Nemzeti Filmintézet. Temérdek feldolgozatlan témánk van szinte minden korszakból, amelyeknek nemcsak a direkt történelmi vonatkozásai érdekesek, hanem a befolyásuk az egyéni sorsokra, a családok életére. A történelmi dokumentumfilmek éppen abban segíthetnek, hogy jobban megismerjük közös történeteinket” – idézi Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost az NFI közleménye.

A rendezők között vannak rég befutottak és rendezőként pályakezdők egyaránt. A támogatott projektek:

 • Onódy, a hatvanas évek császára  Pályázó: Tivolifilm Kft. Rendező: Almási Tamás
  Onódy Lajos a 60-as évek szocializmust építő Magyarországának meghatározó alakja: ambiciózus, ragyogó üzleti érzékkel, felismerte, hogy céljai eléréséhez politikai kapcsolatokat is ki kell építenie.
 • Vörös narkó Pályázó: X-Trame Studio Kft. Rendező: Jamrik Levente
  Filmünk a Kádár-rezsim Nyugat-Európába és az USA-ba irányuló titkos, állami drogkereskedelmét mutatja be, a legfrissebb kutatási eredmények ismeretében.
 • Orcátlan dolgok Pályázó: Dunatáj Alapítvány Rendező: Gulyás Gyula
  Historikus szembesítés a velünk élő történelemmel.
 • Bethlen István Pályázó: FILM-ART Stúdió Kft. Rendező: Pajer Róbert
  A film Betlen István életét és politikai tevékenységét, illetve azon keresztül az ország két világháború közti történelmét mutatja be.
 • Mindhalálig Pályázó: Krea-Tv Kft. Rendező: Mózes Gergely
  Dokumentumfilm egy valódi hősről, és egy vérgőzös antihős rémtetteiről. Baránszky Tibor katolikus pap és Kun András nyilas szerzetes párhuzamos története az 1944-es budapesti ostrom árnyékában.
 • Kegyelem hadművelet Pályázó: Art Vision Stúdió Kft. Rendező: Király Attila
  Fedőakció Szuezért, avagy az ’56-os forradalom merőben új arca, egy maroknyi, Angliába menekült magyar szemtanú szemszögéből.
 • Több tízezer ártatlan vajdasági emlékére Pályázó: Phoenix MIT Egyesület Rendező: Lavro Ferenc
  Az 1942-es hideg napok és 1944-es partizánterror, illetve a délvidéki hadjárat hiteles és eddigi legpontosabb dokumentumfilmes feldolgozása – soha korábban nem látott archív felvételeken keresztül.
 • Megörökölt gyalázat Pályázó: Becsengetünk Produkció Kft. Rendező: Kiss Sándor, Skrabski Fruzsina
  Az Elhallgatott gyalázat című film folytatása. A szovjet katonák erőszakosságának egyik áldozatának további életét követjük nyomon.
 • A „bereki ember” Pályázó: Szupermodern Stúdió Kft. Rendező: Bertha Lívia
  Szeretni csak azt tudjuk, amit ismerünk. Fekete István nélkül kevésbé szerethetnénk a hazánkat: embereit, flóráját, faunáját, rég- és közelmúltját. Méltatlan irodalmi mellőzöttsége dacára ezt adta ő.
 • Czibor, a Rongylábú Pályázó: Film Positive Productions Kft. Rendező: Koltay Gábor
  Czibor Zoltán az Aranycsapat világhírű futballistája, pályafutásának tündöklése és életének drámája a XX. század történelmének szorításában.
 • „A maga természete szerint és szabadon” Pályázó: SALT Communications Kft. Rendező: Szebeni Zsuzsa
  Szilvássy Carola a két háború közti Kolozsvár emblematikus személyisége. Írók, költők múzsája. Bátorsága, áldozatkészsége, ízlése kiemeli kortársai közül. Élete mégsem kerülhetett történelemkönyvekbe.
 • „A magyarság keleti őrszeme” (Az utolsó székely berukkolás) Pályázó: Aster Film Bt. Rendező: Pataky Csaba
  A székelység történelmi sajátossága és szabadságának jogforrása, a katonai hivatása volt. A berukkolás a fiatalok férfivá válásának pillanata lett. Filmünk a 900 éves hagyomány legutolsó aktusára épül.


Kapcsolódó