Több magyar projekt is nyert a CEE Animációs Fórumon


A CEE Animációs Fórum a Közép- és Kelet-Európai régió legjelentősebb olyan rendezvénye, amelyen a legkülönfélébb műfajú animációs filmes projektek nyerhetnek fejlesztési vagy gyártási támogatást, és lelhetnek koprodukciós partnerre. Az idén április 26. és május 6. között megszervezett fórum frissen bejelentett nyertesei között több magyar filmterv is van.

Az Európai Unió Kreatív Európa – MÉDIA Programja által támogatott, idén nagyrészt online, élő Facebook-stream formájában megtartott rendezvényre rekordszámú, 116 pályázat futott be, ezek közül 40 került be a program összesen öt kategóriájába (az újdonság idén a Rising Star kategória volt, amelybe filmszakos hallgatók jelentkezhettek). A pitch-videók, panelbeszélgetések és több másik online program május 15-éig még online visszanézhető.

A fórumon hármom magyar filmtervet tüntetettek ki a szakmai zsűrik.

Az egészestés filmek kategóriájában különdíjban részesült Richolm Orsolya Tanár úr (Senior Crush) című filmterve; a sztori egy vagány, a figyelem középpontját állandóan kereső kamaszlányról szól, aki beleszeret a suli csodabogár informatikusába, az egyetlenbe, aki átlát a lány felszínességén. Az újfajta élmények hatására újraértékel mindent, amit hírnévről és kapcsolatokról korábban gondolt.

Az idén bevezetett Rising Star kategóriában szintén különdíjat kapott a MOME-s hallgató Tőkés Anna The Last Drop című, saját élményekből kiinduló, személyes hangvételű filmterve; a diplomafilm a ritmikus gimnasztika tündöklése mögé nyújt bepillantást, a szőnyegen mutatott tökéletes mosolyok mögötti fizikai és lelki nehézségekről mesél.

A Cartoon Media rendezte Cartoon Springboard két díját szintén magyar projektek vitték el: a már említett Tanár úr és Lovrity Anna Katalin Rozi és Zafír (Rosie and Sapphire) című sorozatterve nyert.

A CEE Animációs Fórumon részt vett M. Tóth Géza Mitch-Match című tévésorozata, illetve a rövidfilmes kategóriában mutatkozott be Pataki Szandra Albert és Daniel Gray Milu kutyája című filmterve.

(borítókép:Lovrity Anna Katalin: Rozi és Zafír )Kapcsolódó