Több mint 2 millióan nézték meg a filmintézet által megosztott magyar klasszikusokat


Az Online Filmklasszikusok válogatással a Nemzeti Filmintézet (NFI)  a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához kívánt hozzájárulni. Az NFI Filmarchívum 90 irodalmi adaptációt, történelmi, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett ingyenesen elérhetővé online március 21-én. Az NFI otthon maradásra feszólító klippet is készített klasszikus magyar filmek részleteiből.

A legnépszerűbbnek a gyermek és ifjúsági filmek bizonyultak, de kedveltek voltak a kötelező olvasmányok filmváltozatai, a történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek és a Filmhíradók 100 éve sorozat is.

A nézettségi listát Dargay Attila rajzfilmjei, A három nyúl és a Vuk mellett olyan ifjúsági közönségkedvencek vezetik, mint az Égigérő fű vagy a Keménykalap és krumpliorr. Különösen nagy volt az érdeklődés az irodalmi klasszikusok, kötelező olvasmányok filmváltozatai iránt is, 10-15 ezres nézettség körül jár az Egri csillagokA Pál utcai fiúkA kőszívű ember fiai, de sokan kattintottak a ritkábban látható irodalmi adaptációkra is, mint A beszélő köntös, a BogáncsA Pendragon legenda vagy a Tanár úr, kérem – közölte a Nemzeti Filmintézet. 

A történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek közül 10 000-es megtekintés felett jár A Hídember, és számos érdeklődőt vonzott a 80 huszár, a Föltámadott a tenger vagy A tizedes meg a többiek. Az Online Filmklasszikusok válogatásba bekerült az NFI Filmarchívum Filmhíradók 100 éve című sorozata, mely az eddigi félmilliós nézőszámát az utóbbi hetekben 15 000-rel növelte. A legtöbben az Ady Endre temetését bemutató, gyönyörű minőségben felújított epizódot nézték meg, ezt követi a Horthy bevonulását megörökítő 100 éves filmhíradó. Népszerűek a fontos történelmi eseményeket megörökítő epizódok is, köztük az őszirózsás forradalom, a köztársaság kikiáltása, 1919. május 1. és a Tanácsköztársaság bukása.  

Az Online Filmklasszikusok továbbra is elérhetők az NFI Filmarchívum honlapjáról: http://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/online-filmklasszikusok Kapcsolódó