Több mint 400 történelmi témájú filmterv érkezett a filmalaphoz


Egy hónap alatt 404 filmterv érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes pályázatára, arról, hogy kik kapják az egymillió forint összegű díjat, szakmai zsűri dönt október végén.

A filmalap közleménye szerint a jelentkezők között több ismert forgatókönyvíró és filmes mellett jelentős számban vannak szépírók, történészek és kezdő forgatókönyvírók is.

Mint írják, a magyar történelem szinte minden korszakából érkeztek filmtervek Attila, a hunok királyának korától kezdve, a legdicsőségesebb középkori magyar királyokon át egészen az ’56-os forradalomig. A leggyakoribb témák között volt a Rákóczi-szabadságharc, a Thököly-szabadságharc, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a világháborúk kora.

„Örömünkre szolgál, hogy a történelmi filmes felhívásunk megmozgatta mind a filmes szakmát, mind pedig a magyar történelemmel hivatásszerűen foglalkozó vagy a történelem iránt érdeklődő kezdőket is” – nyilatkozta Havas Ágnes, a filmalap vezérigazgatója.

A filmalap legújabb kezdeményezésének a célja azon filmtervek felfedezése, és megvalósításának támogatása, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait.

A részvételnek nem volt feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A filmalap olyanok jelentkezését is várta, akik tehetséget éreznek magukban egy olyan magyar történelmi vonatkozású történet létrehozására, amely a hazai és nemzetközi nézőket, a filmes piacot, valamint a fesztiválok közönségét is érdekelheti.

Az elbírálás során nem maga a hős vagy főszereplő személye, esetleg a történelmi esemény, korszak fontossága az egyedüli meghatározó szempont, hanem az is, hogy a filmterv hogyan dramatizálja témáját, mennyire képes érzelmileg követhető, világos célok, motivációk és dinamikusan épülő tétek mentén elmesélni a történetet. A zsűri azon filmterveket támogatja, amelyekben a sikeres megvalósítás lehetőségét látja.

A filmalap a díjazott filmtervek alkotói számára forgatókönyv-fejlesztési célú pályázati kiírást fog közzétenni, így a forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség.

(közlemény)Kapcsolódó