Több mint karikatúra a Hunters sakktáblajelenete


Az Auschwitzi Emlékmúzeum Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy az Amazon Prime néhány napja bemutatott sorozata veszélyes ostobaságokat tartalmaz. A sorozat rendezője szerint épp ennek az ellenkezőjéről van szó.

„Auschwitz rettenetes fájdalommal és szenvedéssel volt tele, ahogy azt a túlélők elbeszéléseiből is kiderül. Egy emberekkel játszott sakkjátszma kitalálása nemcsak veszélyes butaság és karikatúra. Lovat ad a tagadók alá. Azzal tiszteljük meg az áldozatokat, ha hűek maradunk a tényekhez” – olvasható a bejegyzésben.

A tíz részes Hunters február 21-én debütált hét országban az Amazon Prime felületén. A sztori 1977-ben játszódik, amikor New York-i nácivadászok rájönnek arra, hogy a városban rejtőzködő, egykor magas beosztású náci tisztek épp a Negyedik Birodalom létrehozásán fáradoznak.

A sorozat főszerepét Al Pacino alakítja; forgatókönyvíró-rendezőjének neve kevésbé ismert: David Weil tegnap személyes hangú közleményben reagált az Auschwitzi Emlékmúzeum megjegyzésére. A közleményben elmeséli, hogy megrázta és egy életre megváltoztatta őt a néhány évvel ezelőtti, auschwitzi látogatása, hiszen a saját nagymamája is a túlélők között van. Eldöntötte, hogy lehetőségei szerint ő is hozzájárul ahhoz az ott történtek soha többé ne ismétlődjenek meg. A sorozat írása, rendezése és vágása során több szimbolikus döntést is hozott, például minden rabra a 202 499-es számot „tetováltatta”, a legnagyobb számot, amit a valóságban kiosztottak. A fiktív sakkjátszma célja az volt, hogy a végletekig hangsúlyozza a nácik kegyetlenségét. Nem akart valóban megtörtént, szadista játékot bemutatni, bár olyanról is szólnak leírások. A rendező azt is kiemeli, hogy az örök kérdés az ismét, hogy lehet-e holokausztról fikciós és nem dokumentarista formában mesélni – szerinte igen, és kell is, mert ezek az ábrázolások könnyebben érthetővé teszik a holokausztról szóló dokumentarista ábrázolásokat is. David Weil teljes közleménye itt.
Kapcsolódó