Több városban várja moziba a gyerekeket a 19. Filmtettfeszt


Két egészestés animációs klasszikust, a Macskafogót és a Vízipók csodapókot hozza el a gyerekeknek az október elején megszervezett 19. Filmtettfeszt. A vetítésekre a belépés ingyenes.

Az 1986-os, 6 éven felülieknek ajánlott Macskafogó (96 perc, r. Ternovszky Béla) digitálisan restaurált képpel és hanggal kerül újra a vászonra nyolc városban, együttműködésben a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívummal. Az animációs film története szerint az egerek sorsa megpecsételődött. Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek. De megcsillan egy reménysugár, az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkosszolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, Grabovszkyt, hogy még időben célba jusson a tervrajz.

Macskafogó

A 19. Filmtettfeszt keretében szerdán 12-től Kovásznán, a Városi Művelődési Házban, pénteken 10-től Nagyszalontán, az Arany-palota nagytermében, 11-től a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban és a szamosújvári Béke moziban, szombaton 10-től a csíkszeredai Csíki Moziban, 11-től a kolozsvári Győzelem moziban, vasárnap 10-től a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében és 11-től a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban vetítik a Macskafogót.

A Vízipók csodapók (r. Szombati Szabó Csaba, Haui József, Szabó Szabolcs) főszereplője szárazföldi póktársaitól eltérően nem a sarokban vagy a fákon szövögeti hálóját, hanem a vízben lubickol. Csodálkozik is ezen barátja, a kicsit morgós, folyton hitetlenkedő Keresztespók. De kapcsolatuk által megtanulja, hogy attól, hogy valaki más, mint ő, még lehet „rendes pók”. A 2002-es, 73 perces animációs film korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető kedden 10-től a Kovászna Városi Művelődési Házban, szombaton 10-től a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban, 11-től a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban, vasárnap 10-től a kolozsvári Győzelem moziban és a csíkszeredai Csíki moziban.

A Vízipók csodapók vetítését Csíkszeredában két órás ingyenes animációs műhely követi, amelyen a gyerekeknek alkalmuk lesz megtapasztalni a mozgókép egy régi és egyszerű formáját. A rajzfilm karaktereiből kiindulva zoetróp készül: egy olyan berendezés, amely a mozgás illúzióját kelti. A program résztvevői a kész szerkezeteket magukkal vihetik a foglalkozás végén.Kapcsolódó