Torontóban is bemutatják A feleségem történetét


Enyedi Ildikó legújabb filmjét meghívták a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra, Észak-Amerika egyik legnagyobb szabású filmes rendezvényére – ez lesz a cannes-i bemutatója után hosszú tapssal jutalmazott magyar film első vetítése a kontinensen.

A 46. alkalommal megszervezett fesztiválon, szeptember 9. és 18. között több mint 100 filmet mutatnak be. Az Enyedi Ildikó rendezte A feleségem története az egyetlen magyar produkció a válogatásban, rendezője és producere azonban visszatér a fesztiválra: „A Testről és lélekről vetítése a TIFF-en nagyon szép emlék számunkra – fogalmazott Mécs Mónika, a film vezető producere. – Bízunk benne hogy a legújabb filmünk is hasonlóan elnyeri az ottani közönség tetszését is, továbbá, hogy az amerikai kontinensen is egyre többekhez eljuttathatjuk Füst Milán szellemiségét.”

A Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült film egy Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet. Hőse Störr kapitány, egy szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figura, az ő érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

A torontói bemutatók közé Enyedi Ildikó filmjén kívül beválogatták többek közt Ryusuke Hamaguchi szintén Cannes-ban bemutatott Drive My Carját, Kenneth Branagh Belfastját, Maria Schrader új filmjét, az I’m Your Mant, Joachim Trier The Worst Person In The Worldjét, Nanni Moretti Three Floors című filmjét, a másik, kolozsvári TIFF-en 2004-ben bemutatkozott Fabrice du Welz Inexorables című filmjét, és utóbbihoz hasonlóan kiemelt vetítésként mutatják be Jacques Audiard Paris, 13th District, illetve Céline Sciamma Petite Maman című drámáját is.

A fesztivál kínálatában idén egy román film is szerepel: Radu Muntean Întregalde című alkotása, amelynek ősbemutatója a cannes-i Rendezők Kéthetében volt.Kapcsolódó