Torontóban is vetítik a La Gomerát


A hegyek szigete (La Gomera), Corneliu Porumboiu ötödik nagyjátékfilmje a tengeren túl is bemutatkozik: elsőként a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál „Mesterek” (Masters) szekciójában vetítik.

A film nemzetközi bemutatója Cannes-ban volt, és ez az alkotás Románia nevezése a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjra. Vlad Ivanov korrupt rendőrtisztet alakít, aki egy spanyol szigetre utazik, hogy a helyi füttynyelvet elsajátítva olyan információkhoz jusson, amelyek segítségével kiszabadíthatja a Bukarestben bebörtönzött maffiózót, Zsoltot (Sabin Tambrea). A hegyek szigetében Catrinel Marlon, Rodica Lazăr, Szőnyi Júlia, George Piştereanu, Téglás István, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto és Antonio Buíl is játszik.

A filmet Corneliu Porumboiu írta és rendezte, az operatőr Tudor Mircea, a látványtervező Simona Pădureţu, a jelmeztervező Dana Păpăruz, a művészeti vezető pedig Arantxa Etcheverria Porumboiu. A 42 km Film, a francia Les Films du Worso és a német Komplizen Film gyártásában készült alkotás vezető producere Marcela Mîndru és Patricia Poienaru.

A La Gomera ott lesz októberben a New York-i Filmfesztivál „29 leglenyűgözőbb új nagyjátékfilmje” között is, illetve műsorra tűzi a BFI London Filmfesztivál is.

A torontói filmszemlén egyébként nem ez az egyetlen romániai vonatkozású alkotás: vetítik Alexander Nanau Colectiv című dokumentumfilmjét és Chiara Malta olasz-román koprodukcióban készült első nagyjátékfilmjét, a Simle Woment.Kapcsolódó