Történelmifilm-fesztivált szerveznek Pápán


A fesztivál első kiadását november 12. és 16. között szervezik meg a patinás Petőfi Filmszínházban és az Esterházy-kastélyban.

Az 1. Nemzetközi Történelmifilm-fesztiválra csak az elmúlt fél hónapban 50 nevezés érkezett afrikai, ázsiai, amerikai, európai filmesektől, és a szervezők kiemelten számítanak magyar alkotók munkáira is – közölte Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, a fesztivál igazgatója. A nevezési időszak augusztus 15-én zárul.

A versenybe történelmi témájú nagy- és kisjátékfilmeket, kísérleti és dokumentumfilmeket, valamint animációs alkotásokat egyaránt várnak. Egyetlen kikötés, hogy a filmnek 2017. január 1-je után kellett elkészülnie, és beszéljen angolul, vagy legyen angol felirata.

A zsűri tagjai rangos nemzetközi filmes szakemberek. A zsűri elnöke egy kiváló magyar filmes szakember, tagjai norvég, orosz, New York-i rendezők, producerek – a kilétüket nem fedte fel a közlemény. Az első fesztivált a pápai születésű világhírű operatőr Andrew Laszlo emlékének ajánlják, a díjak is őt ábrázoló szobrocskák lesznek. A fődíj értéke 1000 euró.

Egyéb információk a fesztivál honlapján: www.pihff.comKapcsolódó