Tovább tiltakoznak az SzFE-sek Tovább tiltakoznak az SzFE-sek

Tovább tiltakoznak az SzFE-sek

Folytatódik a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása elleni tiltakozások sorozata. A hallgatók ma délután az új kuratórium lemondását és az egyetemi autonómia visszaállítását követelték, holnapra újabb megmondulást hirdetnek.

Tegnap este hallgatók egy csoportja bezárkózott az SzFE épületébe; sátrakkal és hálózsákokkal felszerelkezve ott töltötték az éjszakát. A bejáratot piros-fehér szalaggal lezárták, kijelentették, hogy az új kuratórium tagjait nem engedik be az épületbe, ma délután pedig a sajtó és számos szimpatizáns előtt olvasták fel a követeléseiket:

  • garantált autonómiát követelnek az egyetemnek,
  • elutasítják az egyetem modellváltásáról szóló törvényt, annak jelenlegi formájában,
  • elutasítják a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, így a jelenlegi kuratóriumot és felügyelőbizottságot is,
  • elutasítják a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat,
  • elutasítanak bármilyen, önkényesen kinevezett új vezetőséget,
  • követelik a szenátus jogköreinek a visszaállítását,
  • követelik a lemondott szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását,
  • követelik a jelenlegi kuratórium lemondását,
  • követelik, hogy az alapítvány alapító jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz,
  • követelik, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából,
  • követelik, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe.

Követeléseik közzététele után a hallgatók visszavonultak az épületbe, nem válaszoltak a sajtó kérdéseire. Az eseményt élőben is követni lehetett az interneten.

Az egyetemre bezárkózott hallgatók a nap folyamán ételt, italt kaptak civil támogatóiktól.

Mint ismeretes, tegnap lemondott tisztségéről a Színház- és Filmművészeti egyetem teljes vezetősége és szenátusa, döntésüket az intézmény autonómiájának elvesztésével indokolták. Az egyetemet mától irányításába vevő kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila erről később azt mondta: nem örül neki, és reméli, hogy „lecsillapodnak a kedélyek és nagyon hamar érezhetővé tudjuk tenni a pozitív változási folyamatokat”.

A csoportos lemondás után nyílt levélben jelentette be felmondását az egyetem végzős rendezői évfolyamát vezető Enyedi Ildikó, és egy rövid Facebook-bejegyzésben a másodéves rendezőosztályt vezető Ascher Tamás is bejelentette, hogy oktatói szerződését felbontotta. Pelsőczy Réka szintén lemondott osztályvezetői feladatairól. Korábban Zsámbéki Gábor, Székely Gábor és Gáspár Máté jelentette be felmondását.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Gáspárik Attila ma nyílt levélben fejezte ki „mélységes szomorúságát és a tehetetlen dühét” a budapesti események kapcsán: „Néha belegondolok, hogy milyen lenne ha egyszer Marosvásárhelyen, a több mint hetven éve működő Művészeti Egyetemre, megérkezne egy bukaresti csapat, kormány hátszéllel és azt mondaná: nem vagytok elég hazafiak, nem vagytok elég ortodoxok (szinte államvallás ez nálunk), ezért mától mi mondjuk meg, hogy mit és hogyan kell tenni! Minden intézményben lehet jobbítani, de semmibe venni a választott vezetőit, megbocsáthatatlan.”

A tüntetések sorozata folytatódik, holnapra „verses demonstrációt” hívtak össze a hallgatók.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat