Tudor Giurgiu emigráns-története nyitja a TIFF-et


A Kolozsvár főterén felállított nagyvásznon vetítik először a Parking című román-spanyol-cseh koprodukciót május 31-én. A 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nyitófilmjét a fesztiváligazgató Tudor Giurgiu rendezte, és spanyol filmsztárok mellett erdélyi magyar színésznő is játszik benne.

A vetítésen Tudor Giurgiu rendező, fesztiváligazgató mellett jelen lesz Mihai Smarandache színész, Marin Mălaicu-Hondrari író, a film forgatókönyvét ihlető Apropierea című könyv szerzője, és a stáb több tagja is, közölték a szervezők.

Tudor Giurgiu negyedik játékfilmje a kétezres éves elején játszódik, főszereplője Adrian, az oláhszentgyörgyi költő, aki Spanyolországba emigrál. Cordobai parkolóőrként keresi a kenyerét, miközben reménytelenül szerelmes egy spanyol énekesnőbe és honvágya van. Szerelemkeresése meglepő, érzékeny és kihívásokkal teli történetté alakul.

A filmben elismert spanyol színészek (Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo) mellett romániaiak is szerepelnek: Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Paul Cimpoieru, illetve a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja, Fülöp Erzsébet. A főszerepben Mihai Smarandache, a bukaresti Odeon Színház tagja látható, akit Giurgiu előző filmjében, a Miért én?-ben (De ce eu?) és a Hacker című sorozatban is láthatott a közönség.

Parking

A romániai Libra Film gyártásában, a spanyol La Claqueta, Tito Clint Movies, Cercanías la Película AIE, valamint a cseh Evolution Films, Studio Beep közreműködésével gyártott film operatőre a hat Gopo-díjas Marius Panduru, a jelmeztervező Fernando García, a zenét Julio de la Rosa szerezte, a producerek Bogdan Crăciun és Olmo Figueredo González-Quevedo. A filmet a Román Filmközpont (CNC) mellett a Junta de Andalucia, a Cseh Filmalap, a Canal Sur, a TVR, az HBO, az Eurimages és az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatta.

A Parking június 14-én kerül a romániai mozikba.

(közlemény)Kapcsolódó