Ugyanazt a filmet díjazta az Anilogue zsűrije és közönsége


Két kategóriában osztottak díjat az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál első on-line felvonásában. A rövidfilmek versenyében Dina Velikovskaya Kötelékek (Ties) című filmje elnyerte a zsűri Best of Anilogue díját és a közönségdíjat. A gyerekeknek készült animációk versenyének győztese Aliona Baranova Falevél (Leaf) című animációja. Orosz Judit Odakint című alkotása a gyermekfilmes zsűri külön elismerésében részesült.

A november 25. és 29. között lezajlott 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon 24 rövidfilm állt versenyben. A Pálfi Szabolcs magyar animációs rendezőből, Nancy Denney-Phelps amerikai-belga filmes újságíróból és Aurelia Aasa, észt filmkritikusból álló zsűri Dina Velikovskaya Kötelékek (Ties) című filmjének ítélte az 1000 eurós pénzjutalommal járó Best of Anilogue díjat. Egyhangúlag döntöttek a mesteri kézügyességgel elkészített alkotás mellett, amely egy megható történetet mindenkihez elérő rajznyelven ad át, függetlenül attól, hogy a néző az otthonról távozó gyermek szülője, vagy éppen maga a gyerek. A közönségszavazatok összeszámolása után kiderült, hogy az Anilogue nézői idén ugyanezt a filmet találták a legjobbnak.

Pálfi Szabolcs Zachary Zezima Egy barátom barátja (Friend of a Friend) című alkotását részesítette külön elismerésben, Nancy Denney-Phelps Anita Killi Anyám nem tudta (Mother didn’t Know) című munkáját méltatta, míg Aurelia Aasa Alexandra Májová Mosógép (Washing Machine) című alkotását emelte ki.

A gyermekfilmek versenyében 15 alkotás állt rajtvonalhoz. A háromtagú zsűri – Saskia von Virag svájci kurátor és animációs rövidfilm producer, Glaser Katalin magyar animációs rendező és Ligia Soare, a bukaresti Anim’est Animációs Filmfesztivál egyik alapítója – egyedi látványvilága, gyönyörű rajzai és meleg hangulata miatt Aliona Baranova Falevél (Leaf) című filmjének ítélte az 1000 eurós pénzjutalommal járó Best of Anilogue díjat. A rövidfilmben egy kis falevél felébreszti egy tengerész vágyát, hogy a tengerek hullámait felcserélje a levelek suhogására.

Egy viharos éj (A Stormy Night)

Saskia von Virag Orosz Judit Odakint című alkotását részesítette elismerésben, Glaser Katalin Gil Alkabetz Egy viharos éj (A Stormy Night) című művét emelte ki, míg Ligia Soare Natalia Mirzoyan Boldog nagymamákat! (Merry Grandmas) című animációját jutalmazta különdíjjal.

Az Anilogue második felvonására 2021 májusában kerül majd sor, akkor az Uránia, az Art+ és a Francia Intézet mozitermeiben lesznek a vetítések.
Kapcsolódó