Új helyszínnel bővült az Édentől Keletre Filmklub


Kultikus rendezők elsőfilmjeivel, a Közegben indult újra a marosvásárhelyi Édentől Keletre Filmklub filmtörténeti vetítéssorozata. Folytatódik a Filmes találkozások nevű sorozat is az András Lóránt Társulat székhelyén.

A nemrég megnyílt Közeg nevű közösségi tér és coworking iroda (Kossuth/Călărașilor utca 22.) fog ezentúl havi rendszerességgel helyet biztosítani a marosvásárhelyi filmtörténeti vetítéseknek. Az idei téma: kultikus rendezők elsőfilmjei. A vetítéssorozat Quentin Tarantino Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs, 1992) című filmjével indult, holnap este 7 órai kezdettel pedig Wes Anderson Petárda (Bottle Rocket) című, 1996-ban bemutatott alkotásával folytatódik.

A történet főszereplője, Anthony (Luke Wilson) céltalan életet él. Nem találja a helyét a világban, idegösszeomlást kap. A kezelés után ismét kikerülve görcsösen próbál változtatni helyzetén. Barátja, Dignan (Owen Wilson) hasonlóan labilis személyiség, de szemei csillognak, amikor titokzatos tervéről beszél Anthonynak. A kitervelt bűntett homályos célpontja Dignan volt főnöke. A két ügyefogyott útra kel egy harmadik elfuserált gengszterrel. Anthony útközben megízleli a rég elfeledett szerelem ízét. Mire megtalálnák célpontjukat, az események egészen váratlan fordulatot vesznek…

Március 12-én, csütörtökön a magyar filmeket és filmeseket bemutató Filmes találkozások kiadásának meghívottja Simó Ibolya székelyudvarhelyi filmrendező lesz, akinek dokumentum-, játék- és reklámfilmjeiből láthatnak egy válogatást az érdeklődők. A vetítés után Németh Szabolcs Előd filmkritikus, az Édentől Keletre Filmklub vezetője fog beszélgetni Simó Ibolyával. A vetítés este 6-kor kezdődik az András Lóránt Társulat székhelyén, a Brăila utca 10. szám alatt.

Simó Ibolya 1984-ben született Székelyudvarhelyen. A Sapientia EMTE filmművészet, fotóművészet, média szakán végzett. Több díjnyertes filmet rendezett, amik hazai és nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek sikerrel. Független filmrendezőként és producerként tevékenykedik.

A Filmes találkozások alkalmával a következő filmjeit vetítik:

  • Tomi, Ervin és az iskola (dokumentumfilm, 59 perc, 2017)
  • My Way (zenés road movie, 5 perc, 2020)
  • Visit Harghita (reklámfilm, 1,5 perc, 2019)
  • Picture Lock (reklámfilm, 1,5 perc, 2019)
  • Harghita Business Center (reklámfilm, 1,5 perc, 2019)
  • Falu fessön (kisjátékfilm, 22 perc, 2018)


Kapcsolódó